I ove godine akcija Mir i dobro

Na redovitoj konferenciji za novinstvo Policijske uprave Osječko – baranjske, policijski službenik za odnose s javnošću Marko Ćaleta govorio je o akciji “Mir i dobro” koja se kontinuirano provodi od 1993. godine.


Akcija, koju provodi Ministarstvo unutarnjih poslova, počela je 14. prosinca i provodit će se do 8. siječnja. Cilj je akcije sprječavanje zloporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava. Prošle godine 9 je osoba u Hrvatskoj ozlijeđeno, a troje su djeca. Prijavljeno je 18 propucavanja raznih objekata. Zbog nedopuštenog posjedovanja oružja i streljiva i nezakonite uporabe pirotehničkih sredstava privremeno je oduzet 141 komad raznog oružja, 11986 komada streljiva raznog kalibra, više od 22 kg eksploziva, 115 komada raznih eksplozivnih sredstava te preko 75000 komada raznih pirotehničkih sredstava.
Prometna je policija pojačano provodila nadzor vozača pod utjecajem alkohola, a akcija je usklađena s akcijama Europske unije za 2012. godinu.

Policijski službenici
postaje prometne policije od 10. do 16. prosinca utvrdili su 126 prekršaja u prometu, od čega 27 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola te su svi vozači isključeni iz prometa te su im uručeni prekršajni nalozi ili optužni prijedlozi ovisno o koncentraciji istakao je pomoćnik načelnika za prometnu preventivu Ivica Vuko.

[blockquote]Zakonska regulativa  

Zakonom o eksplozivnim tvarima  (Narodne novine 178/04, 109/07, 67/08 i 144/10) propisane su  kazne, kako za fizičke tako i pravne osobe. Za korištenje pirotehničkih sredstva II. i III. razreda izvan dozvoljenog razdoblja ili ako se ta sredstva koriste u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama i na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, propisane su kazne za fizičke osobe u iznosu od 1.000 do 5.000 kuna.

Pravnoj osobi, ukoliko prekrši odredbe iz čl. 29. i 30. Zakona o eksplozivnim tvarima kojima se propisuje držanje i prodaja pirotehničkih sredstava može biti određena kazna u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna, a odgovornoj osobi u pravnoj osobi u iznosu od 4.000 do 8.000 kuna.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđene su sankcije protiv osoba koje npr. neovlašteno pucaju iz vatrenog oružja, pale rakete ili sličan eksplozivan ili zapaljiv materijal (novčane i zatvorske kazne).

Kazneni zakon predviđa zatvorske kazne za počinitelje kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom te kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari.

Kaznenim zakonom propisano je i da će osoba koja neovlašteno kupuje, prodaje ili razmjenjuje predmete ili robu čiji je  promet zabranjen ili ograničen, a ako time nije počinjeno neko drugo kazneno djelo za koje je propisana teža kazna, biti kažnjena novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.[/blockquote]

IZVOR: Radio Osijek, www.mup.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari