Vlada osniva novi telekom – moguć jeftiniji pristup internetu već do kraja godine

Kao jedna od točki na idućoj sjednici Vlade pojaviti će se i prijedlog o osnivanju državne tvrtke putem koje se planira uvesti reda u upravljanje telekomunikacijskom infrastrukturom te dodatno liberalizirati tržište pristupa internetu.

Na taj način Vlada želim putem novoga telekoma osigurati brzi i jeftiniji internet u svakoj kući u Hrvatskoj. Posebno je to bitno zbog odredbi prema kojima Hrvatska želi svim svojim stanovnicima osigurati pristup brzom internetu.

Prema pisanju Index-a, novi telekom na sebe bi preuzeo upravljanje optičkom mrežom državnih poduzeća poput HAC-a, HŽ-a, Plinacra, Janafa i sl., a ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić smatra da postoji potencijal da 75 posto Hrvatske bude pokriveno primarnom mrežom.

“Naš je cilj da primarna infrastruktura ili primarna mreža bude dostupna i u ruralnim dijelovima Hrvatske. Mi ne želimo biti onaj finalni operater koji se u stručnoj terminologiji zove ‘last mile’ nego zapravo pružiti konkurencije dolaska drugim providerima koji onda mogu pružiti uslugu onom krajnjem korisniku, a sve pod platformom žica do kuće”, kaže Hajdaš Dončić te dodaje da je sve to izvedivo još tijekom ove godine.

Tekst: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari