Istraživanje: SDP pada, HDSSB raste, Karamarko najnepopularniji političar

Redovito mjesečno istraživanje CRO Demoskop, koje je provedeno zadnjeg dana siječnja i prvog dana veljače, pokazuje daljni trend smanjenja izborne potpore SDP-u, stagnaciju HDZ-a, te porast broja neodlučnih birača.

Ocjena za rad Vlade kao i potpora njezinoj politici i dalje bilježi negativan trend, a istovremeno je predsjednik najveće oporbene stranke najnegativniji političar u zemlji.

Na ljestvici stranačkih preferencija (rejting stranaka) SDP je na prvom mjestu, a ispred HDZ-a i Hrvatskih laburista. SDP početkom veljače bilježi novi najslabiji rezultat od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno 25,7 posto izbora (prema prošlomjesečnih 26%, ili najviših 34% iz veljače prošle godine). Unatoč ovom vidljivom padu potpore SDP je i dalje vodeća hrvatska stranka s još uvijek izraženom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom. HDZ, unatoč padu potpore SDP-u i Vladi i padu ocjene za njezin rad, nije uspjeo zabilježiti veći porast izbora koji početkom ovog mjeseca iznosi 19,1 posto (prema 19,2% iz siječnja; u posljednjih pola godine izbor HDZ-a se kreće između 19,0 i 19,5 posto).

Uz ove dvije stranke još samo Hrvatski laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini i to s izborom od 9,8 posto (prema 9,7% iz siječnja; najbolji rezultat zabilježen je u prosincu 10,2%). HDSSB je na četvrtom mjestu s izborom od 3,3% i jedina je stranka koja je u posljednjih mjesec dana zabilježila značajniji porast izborne potpore (s 2,6% na sadašnjih 3,3%). HNS se zadržao na prošlomjesečnih 3,2% što ovoj stranci osigurava peto mjesto na nacionalnoj razini. Slijedi HSS s izborom od 2,9 posto.

Tekst: www.dnevnik.hr
Foto: www.vlada.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari