I bakice na tržnice uskoro se fiskaliziraju ili propadaju

Od prvog srpnja u sustav fiskalizacije trebalo bi ući više od trideset tisuća malih trgovaca, proizvođača i obrtnika koji svoje proizvode izlažu na otvorenom na hrvatskim tržnicama.

Iako je do tada preostalo tek nešto više od četiri mjeseca, takvi trgovci, ali i njihovi najmodavci – tržnice još uvijek ne znaju na koga će se sve fiskalizacija u konačnici odnositi, što će njeno uvođenje značiti za trgovce na otvorenom, te hoće li oni uopće moći funkcionirati u skladu sa zakonom.

Od gotovo 700 komitenata koliko ih ima na osječkoj tržnici tek oni u zatvorenom dijelu tržnice koji imaju trgovačka društva porezno su definirani postojećim zakonom. Ostali ni dan danas ne znaju kako će se na njih odnositi zakon o fiskalizaciji te novi zakon o PDV-u koji je u pripremi, hoće li morati imati fiskalne blagajne, te kako će one raditi na otvorenom, što trgovce dovodi u veliku neizvjesnost.

Nekoliko je tumačenja zakona o fiskalizaciji u odnosu prema trgovcima na otvorenom, a ukoliko se istinitima pokažu najpesimističnije prognoze prema kojima će svi morati imati fiskalnu blagajnu i voditi evidenciju o prodaji, to će biti smrt za tržnice i za proizvođače, upozorava direktor Osječke tržnice Željko Krivić.

Na glavnoj osječkoj tržnici, naglašava Krivić uz ogromne bi se i trgovcima neisplative troškove teoretski možda i moglo uvesti fiskalne blagajne, no na manjim gradskim tržnicama te na sajmu automobila to bi bilo nemoguće. Predložena mogućnost korištenja knjige uvezanih računa također je nerealistična, smatraju u Tržnici.

Uz to, od trgovaca bi se tražilo i vođenje računovodstva te arhive izdanih računa, što svodi čitavu situaciju na apsurd, upozoravaju u Tržnici. Zbog svega ovoga Udruga hrvatskih tržnica u nekoliko je navrata tražila obrazloženje i tumačenje zakona o fiskalizaciji, no odgovora izravnog i jasnog odgovora od ministarstva još nije bilo. Tražili su stoga pomoć i od hrvatskih gradonačelnika od kojih traže podršku u zahtjevu da se male trgovce trajno izuzme iz zakona o fiskalizaciji.

Tekst: STV

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari