Psa bačenog u bunar spasili lovci – počinitelju i do godina dana zatvora

U redovnom obilasku lovišta u srijedu, 06. veljače, lovočuvar državnog lovišta XIV/21 “Budigošće” kojim gospodari Lovačko društvo “Sokol” Koška je u blizini lovačke kućice začuo lavež psa koji je dolazio iz praznog, zapuštenog bunara.

Podigavši poklopac doživio je šok, naime na dnu bunara dubokog 15 metara ugledao je psa. Odmah je nazvao predsjednika društva Fabijana Semialjca koji je o slučaju obavijestio DVD Koška te Ivanu Crnoju, predsjednicu osječke udruge Pobjede za zaštitu i promicanje prava životinja koja je rekla kako se psa nakon izvlačenja dovede u Azil gdje će mu pokušati pronaći udomitelja.

Budući da je već pala noć dogovoreno je s vatrogascima kako će se akcija spašavanja obaviti ujutro, a psu je bačena hrana kako bi lakše dočekao jutro. Na lice mjesta s potrebnom opremom došli su vatrogasci Marko Semialjac i Đuro Bošnjak, također članovi Lovačkog društva, postavili ljestve i konope te započeli akciju spašavanja nesretne životinje.

Bojao sam se kako će pas reagirati, da li će me zbog šoka ugristi jer je lajao i režao kada nas je ugledao no kada sam se ljestvama spuštao dolje pas kao da je osjetio da mu se želi pomoći te se primirio tako da nije bio problem povezati ga užetom i povući gore rekao je Marko.
Pas je začudo bez težih ozljeda podnio pad s velike visine i osim mršavosti nije odavao dojam psa koji je možda i dva-tri dana proveo u strašnim uvjetima na vlažnom tlu i velikoj hladnoći. Lovci su umiljatoj kujici nadjenuli ime Diana, prema mitološkoj božici i zaštitnici lova i životinja.
Predsjednik lovačkog društva Fabijan Semialjac rekao je kako svake godine u ovo vrijeme neodgovorni vlasnici ostavljaju pse širom lovišta kako bi izbjegli cijepljenje no s ovakvim monstruoznim činom još se nije susreo. U prvi mah sam pomislio kako je pas sam upao u bunar no kako je bunar prekriven željeznim poklopcem netko je morao podići poklopac,ubaciti psa unutra i vratiti poklopac nazad, strašno što sve ljudski um može smisliti rekao je Semialjac.



Diana je prevezena do osječkog azila gdje su je dočekali volonteri udruge Pobjede. Pokušali su joj očitati mikročip no bezuspješno, nikada joj nije ugrađen tako da se nije mogao saznati vlasnik koji je najvjerojatnije i počinitelj ovog brutalnog čina. Ivana Crnoja iz Azila rekla je kako će kujicu odnijeti na detaljan veterinarski pregled kako bi se vidjelo da li je možda dehidrirana ili povrijeđena. Rekla je kako joj je pronađen privremeni udomitelj te apelirala na stanovnike Koške i okolice da ukoliko imaju saznanja o tome tko je učinio ovaj strašan i nehuman čin da joj dojave na tel.br. 095/872 30 87 kako bi se mogla podići tužba protiv počinitelja kojem prijeti zatvorska kazna do jedne godine.

[blockquote]Novi Kazneni zakon ukinuo je mogućnost da se za ubijanje ili mučenje životinja propisuje novčana kazna, kao što je to bilo u starom Zakonu, već umjesto dosadašnje kazne do šest mjeseci zatvora, člankom 205. propisuje da “tko usmrti životinju bez opravdanog razloga ili je teško zlostavlja, nanosi joj nepotrebne boli ili je izlaže nepotrebnim patnjama, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.” Kazna za mučenje (i ubijanje) životinja iz koristoljublja povećana je s kazne zatvora do jedne godine na kaznu zatvora do dvije godine, dok je kazna zatvora do tri mjeseca za onog tko “iz nehaja uskratom hrane ili vode ili na drugi način izloži životinju tegobnom stanju kroz dulje vrijeme” povećana na kaznu zatvora do šest mjeseci.[/blockquote]

Goran Andrašević

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari