Snijeg diljem Hrvatske – HAK savjetuje oprez!

Snijeg koji je padao ili još uvijek pada u kontinentalnoj Hrvatskoj te u gorskim krajevima stvara probleme u prometu. Hrvatski auto klub savjetuje da ne krećete na put bez zimske opreme.

Jadranskom magistralom (D8) između Senja i Karlobaga, zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno i za dostavna vozila te vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše i na autocesti A1 između tunela Sveti Rok i vijadukta Božići i na A6 Rijeka-Zagreb od Kikovice do tunela Tuhobić.

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Vozače upozoravamo da na put prema gorskim krajevima ne kreću bez zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom kotaru na državnim, županijskim i lokalnim cestama na području Vrbovskog, Delnica i Čabra, uključujući i staru cestu kroz Gorski kotar. U Lici zimski su uvjeti na području Slunja, Plitvičkih jezera, Korenice i Udbine, ističemo Ličku magistralu (D1) na dijelu Krnjak-Slunj-Korenica-Udbina-Gospić.

[blockquote]- Planirati put i uzeti u obzir alternativne pravce. Najkraći put na karti nije nužno i najbrži.
– Odmoriti se! Umorni vozači gube koncentraciju pa se na dužim putovanjima treba češće odmarati.
– Provjeriti ulje, rashladnu, kočionu i tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla.
– Provjeriti tlak u gumama, stanje i dubinu utora na njima (barem 3 mm).
– Ponijeti nešto za jelo i (osvježavajuće) piće. Katkad putovanje traje duže od očekivanog.
– Prije putovanja natočiti puni spremnik goriva
– Vezati se sigurnosnim pojasom a voze li se i djeca pažljivo provjerite njihove sjedalice i sigurnosne pojaseve.
– Prilagoditi brzinu kretanja vozila uvjetima i stanju na cesti te poštovati ograničenja brzine.
– Uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS) kako biste saznali što se događa nacesti i izbjegli čekanja. Ili, raspitati se u HAK-u (062 777 777) o stanju na prometnicama na kojima namjeravate voziti.
– Dobro je biti član HAK-a: Vrlo često se događa da ključevi ostanu zaključani u automobilu ili je točeno krivo gorivo, … pozivom na 1987 – klub će  vam tada pomoći na cesti![/blockquote]

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari