U istočnoj Hrvatskoj najviše pušača

Posljednja zdrastvena anketa provedena je prije 10 godina i prema podacima dobivenim u Hrvatskoj 27,4% osoba starijih od 18 godina konzumira cigarete. Kada im se pribroje povremeni pušači, taj je broj još i veći i iznosi 31,4% populacije, što je više od milijun stanovnika, a po broju pušača na prvom mjestu upravo je istočna Hrvatska.

Cigareta jako utječe na psihu. Tako pušenjem cigareta dolazi do porasta tolerancije, pa su u početku konzumenti smireni jednom cigaretom, a kasnije da bi se održala ta ravnoteža tolerancije uzima se sve više. Nažalost, danas postoje strastveni pušači koji ne dovrše jednu, a već pale drugu cigareta, zbog čega broj kutija dnevno često bude i četiri. Dio ovisnika o nikotinu zbog svojih nesvladivih želja i potreba za uzimanjem duhana polako gubi uvid u sposobnost komuniciranja. Takve osobe često zanemare potrebe drugih, što dovodi do određene socijalne deformacije te se u njihovom ponašanju gubi senzibilitet za potrebe ljudi koji ih okružuju. U Hrvatskoj ta bolest ovisnosti opasno nagriza društvo jer se u današnje vrijeme dobna granica prvog kontakta s cigaretom sve više spušta, zbog čega je evidentirano da je oko 50 posto učenika osnovnih škola u kontaktu s cigaretama, upozorava za Glas Slavonije dr. Nikola Mandić, osječki psihijatar.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14 tisuća ljudi. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi 4000 raznih kemikalija, od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno. Trovanju su najizloženiji dišni i kardiovaskularni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

[span class=attention]POGLEDAJTE: Ulaskom u Europsku uniju poskupljuju duhanski proizvodi[/span]

U svijetu godišnje oko pet milijuna osoba umire od posljedica pušenja, odnosno jedna osoba umre svakih osam sekundi.

Kako je danas prvi dan Korizme, a ujedno i Hrvatski dan nepušenja ovo je idealna prilika za pušače da se odluče za odvikavanje od ove štetne navike. Zapamtite, nikad nije kasno za prestanak pušenja!

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari