STOP! Dukat obustavio otkup mlijeka sa slavonskih farmi

Dukat je privremeno prekinuo otkup svježeg sirovog mlijeka sa 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, jer je sustavom kontrole u toj tvrtki, ali i u nezavisnim laboratorijima, potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku s tih farmi. Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikrofiksatora koji bi razinu aflatoksina trebali smanjiti ispod dopuštene razine.

Iz Dukata je priopćeno da će se otkup mlijeka nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko. Kako je kao izvor aflatoksina utvrđena neispravna stočna hrana, a da bi se taj problem što prije riješio, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikrofiksatora koji bi razinu aflatoksina trebali smanjiti ispod dopuštene razine. Dukat nije naveo kojom su se metodom koristili u analizi uzoraka mlijeka niti u kojem su nezavisnom laboratoriju nalazi potvrđeni.

[blockquote]Priopćenje se obratila i uprava tvrtke Meggle, a njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti

Kao što je već objavljeno u medijima, nalaz aflatoksina M1 pronađenog u mliječnim proizvodima predstavlja nacionalni problem koji pogađa cijelu Hrvatsku. Mikotoksini dospijevaju u mlijeko kroz korištenje nesukladnom stočnom hranom.

Sa 21.02.2013 Meggle Hrvatska otkupljuje isključivo mlijeko koje je testirano i čiji nalaz dokazuje da je mlijeko ispod granične vrijednosti za Aflatoksin M1.

Mi znamo da je ovo za proizvođače i prerađivače jako bolan potez. Brzo i održivo rješenje je moguće samo uskom zajedničkom suradnjom između proizvođača mlijeka i mliječne industrije. Zbog navedenog podupiremo svoje proizvođače mlijeka na najbolji način, kako bi ponovo imali
besprijekornu kvalitetu stočne hrane i što prije počeli s isporukom mlijeka.

Budite sigurni da činimo sve kako bi nastavili ostvarivati visok standard kontrole i kvalitete naših proizvoda i u ovoj izuzetno teškoj situaciji .[/blockquote]

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari