Do posla najbrže dolaze čistači ulica

38.807 broj je nezaposlenih u Osječko-baranjskoj županiji, a prekjučerašnja ponuda poslova na Zavodu iznosila je točno 148 radnih mjesta.

Najviše je ponuda iz sektora ekonomista i pravnika, otvoreno je “čak” 26 slobodnih radnih mjesta. Tu treba spomenuti da je trenutačno u evidenciji Zavoda 566 diplomiranih ekonomista, te 318 pravnih stručnjaka.

Dvadeset radnih mjesta u ovom se trenutku nudi u ugostiteljstvu, a iako je na HZZ-u registrirano 1.072 nezaposlenih kuhara, posao se nudi samo za njih sedam. Potražnja je i za 16 prosvjetnih djelatnika, te njih 11 u sektoru zdravstva.

Najgore je pak za matematičke stručnjake, geologe, metalurge te stručnjake u kulturi. Za njih nema ni jedan posao u ponudi.

Prema godišnjem izvješću HZZ-a, Osječko-baranjska županija je treća po nezaposlenosti u državi s 10,4 posto osoba u potrazi za poslom. U istom godišnjaku se mogu naći i podaci o najtraženijim zanimanjima protekle godine i onima koja će do posla najbrže doći.

Kako piše Glas Slavonije, poslodavci su 2012. godine najviše tražili radnike jednostavnih zanimanja, odnosno čak 4.616 slobodnih radnih mjesta ili 44,8 posto odnosilo se na čistače ulica (javni radovi), radnike u održavanju, vrtlarske radnike, čistačice, radnike za pomoć u kući, ratarske radnike, vinogradarske radnike, drvoprerađivačke radnike i slično. Tek na drugom mjestu su stručnjaci i znanstvenici za koje je ponuđeno 1.510 radnih mjesta ili 14,6 posto, dok su na trećem mjestu inženjeri i tehničari s 1.212 radnih mjesta ili 11,7 posto. Uslužna i trgovačka zanimanja tek su na četvrtom mjestu po potražnji i u tom sektoru lani je zaposlena tek 1.191 osoba.

SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari