Posjetili smo Arizonu, najveću tržnicu na području bivše Jugoslavije

Posjetili smo najpoznatiju i najveću tržnicu na području bivše Jugoslavije, Arizonu. Ukupna površina na kojoj se tržnica nalazi je 45 tisuća kvadratnih metara.

Smještena je 15-km od Brčkog, na cesti koja povezuje gradove Orašje i Tuzle. Od Osijeka nam je trebalo nešto manje od sat i pol vožnje (uključujući i čekanje na granici). Tržnica je poznat još i pod imenom Koridor.

Arizona je kultno mjesto prve poslijeratne međuentitetske trgovine u BiH. Odmah nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, SFOR (UN-ove mirovne snage) je očistio minsko polje na kojem su potom počele nicati drvene barake. Nekada je Arizona bila sinonim za švercanje, a jedno vrijeme tamo je bilo čak i ilegalnih javnih kuća.

Danas je Arizona uređena tržnica, sa svom infrastrukturom, ali daleko je slavnih dana koje i mnogi Slavonci pamte.

Primjetili smo to i mi samim ulaskom na tržnicu. Nigdje gužve, tu i tamo koji auto na pakiralištu. Ogromna tržnica na kojoj je čak tri tisuće prodavonica, kafića i restorana, doimala se nekako pusto.

Nicanje velikih trgovačkih centara u gradovima, visoke cijene zakupa prostora na tržnici, samo su neki od razloga za odumiranje Arizone.

Ali i dalje je to najveća tržnica na prostoru bivše Jugoslavije i ima puno toga za ponuditi posjetiteljima.

Brojni redovi prepuni malih trgovinica koji nude svakojaku robu, ali 90% se odnosi na odjeću i obuću.

Arizona je poznata kao mjesto gdje se mogu kupiti poznati svjetski brandovi po malim cijenama (lažnjaci, naravno). I to je istina, svaka druga trgovina prodaje Lacoste, Tommy Hilfiger, Dolce Gabbana, Fred Perry,  Gucci, Adidas… majice brendova koje inače dođu 500 i više kuna, tamo se prodaju po 100 kuna.

Po Osijeku je raširena priča kako lokalni trgovci odlaze po markiranu robu na Koridor i onda ju ovdje prodaju po višestrukim cijenama. Nećemo to negirati, vjerojatno ima i takvih slučajeva, ali dojam koji smo stekli o tim kopijama koje se tamo prodaju je da je to očigledno lošija kvaliteta od onih u osječkim trgovinama (posebno majice).

Nakon prolaska kroz prvih nekoliko redova (bez gužvanja, što nam se svidilo), sve što smo išli dalje imali smo deja vu. Uglavnom slična roba kod svih prodavača, ali vrijedi prošetat i obići sve, možda baš u zadnjem redu pronađete nešto što vam se posebno sviđa.

Autor ovih redova je muškog roda i nije baš bio oduševljen ponudom robe za muškarce, ali zato za žene je to raj (kao i svaki shopping centar uostalom :)). Bezbroj krpica, haljina, nakita, torbica… Ponuda je ogromna, kao da zbrojite sve iz Portanove i Avenue Malla i pomnožite nekoliko puta.

Naravno, neizostavno je i cjenkanje, a plaćati možete u kojoj god valuti želite (kune, konvertibline marke, euri ili dinari).

Osim odjeće i obuće u ponudi je i ostala roba, kao što je npr pribor za lov i ribolov, igračke, razne kućne potrepštine, ima i građevinskog materijala, a velika je ponuda i tepiha, koji su dosta povoljniji nego kod nas.

Iako na trgovinama piše radno vrijeme od 7-15 (ili 16h neki), većina trgovaca već u 14h zatvara svoje lokale, a do 15h praktički više nitko ne radi. Tako da kupovinu obavite do 14h, inače bi mogli poljubiti vrata. I svu robu koju kupite dobro prekontrolirajte, jer nije baš da se isplati vraćat za reklamacije.

Posjet Bosni ne može proći bez ćevapa. Na tržnici je cijena velike porcije (10 komada) kao i kod nas, 24 kune.

Zaključak je da Arizona više nije ono što je prije bila i imajući na umu ponudu u trgovačkim centrima kod nas, pa troškove puta i gubitak vremena, ne isplati se više tolko ići tamo. Ali ako vas ide više autom i znate po što idete tamo još uvijek možete uštediti lijepu svotu kuna.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari