Slavko Goluža najuspješniji berač grožđa u vinogradima Feravina

Dobro raspoložena ekipa na lokalitetu Srednjak brala je Frankovku, sortu koju je Feravino  izvuklo iz zaborava i kojoj posvećuje posebnu pažnju. Uostalom, Frankovka Miraz 2009. je na ovogodišnjem prestižnom Decanteru u Londonu okićena srebrnom medaljom i to već drugi put za redom.  Ukusno i slatko pobrano grožđe  biti će pretočeno u fine kapljice Frankovke Miraz 2013. i Frankovke Dika 2013.


U muškoj kategoriji najviše grožđa ubrao je izbornik Slavko Goluža, dok je među damama najbolji rezultat postigla Milica Sekulić, inženjer mediteranske poljoprivrede. Ukupno je ubrano 1010 kilograma frankovke s optimalnim parametrima –  20 posto šećera, i kiselinom 5.7, što će biti pretvoreno u 650 litara izvrsne feričanačke Frankovke, odlične kvalitete i izvrsne za zdravlje!


Feravino je odlučilo na ovaj način promovirati berbu kako bi ukazali na razvoj i značaj poljoprivrede,  tradicionalne vrijednosti, razvoj vinogradarstva i proizvodnju izvrsnog vina čemu tvrtka teži. A najljepša vijest je da su vinogradi dobro rodili i da se ove godine očekuje ukupni prinos 10% veći od prošlogodišnjeg. Berba će, ovisno o vremenu koje je pomalo hirovito,  trajati još desetak dana.



[blockquote] O FERAVINU:

Feravino je, sa svojih 100 djelatnika, vodeći gospodarski subjekt feričanačkog kraja i nastavlja tradiciju vinarstva kojemu počeci sežu u 1962. godinu. Feravino trenutačno uzgaja vinovu lozu na 170 hektara, a od sorti u vinogradima prevladavaju graševina i frankovka, uz koje su još zastupljeni bijeli pinot, chardonnay, rajnski rizling, zweigelt i syrah, cabernet sauvignon i merlot. Godišnja proizvodnja Feravina kreće se između 800 i 900 tisuća litara. Cilj Feravina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crvenih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja. Kako bi pridonijelo daljem razvoju vinogradarstva u Feričancima, Feravino je u suradnji s Hrvatskim šumama sagradilo i šest kilometara vinskih cesta, u što je dosad uloženo 1,1 milijun kuna. Kako bi najbolje iskoristilo potencijal slavonskog teritorija, Feravino istodobno ulaže u nove vinograde i u razvoj podruma, koji danas spada među tehnološki najmodernije podrume u Slavoniji. Uz to, Feravino je prije dvije godine obnovilo Vincilirsku kuću, poznati ugostiteljski objekt na prestižnom vinskom položaju Goveđa glava, a u narednih nekoliko godina otvorit će novi restoran u sastavu poznatog Starog podruma kao i potpuno novi reprezentativni barrique podrum koji će se protezati na površini od čak 1.000 metara četvornih. [/blockquote]

Tekst i foto: Jenette-Marija Šimić/Feravino

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari