Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, Tomislav Galović iz Slavonskog Broda na poznatoj londonskoj tržnici brenidranih proizvoda prodao je čak 600 kilograma svojih kulina po cijeni od 600kn/kg.
– Moja je obveza promovirati ljubav prema Slavoniji i
koristim svaku priliku na brojnim putovanjima diljem Europe
govoriti o Slavoniji, našim autohtonim proizvodima i maksimalno
forsiram marketing. Cijelu svoju životnu filozofiju vezao sam uz
to da je proizvodnja kulina dio hrvatskog i slavonskog kulturnog
identiteta. Kada sam prije petnaestak godina patentirao domaći
slavonski kulen, mnogima je bilo čudno što se promocija održava u
zagrebačkom Muzeju Mimara. Odgovorio sam da je kulin umjetnički
proizvod i da je cijela priča o proizvodnji kulina umjetnost, od
načina na koji moji seljaci hrane svinje našom slavonskom hranom,
preko same proizvodnje u Ateljeu, do prodaje u mojim
dućanima – kaže Galović za
Glas Slavonije.
Slaninu u Londonu prodaje za približno 250 kuna po kilogramu.
Galović se priprema i na odlazak u Strasbourg na poznati
svjetski Božićni sajam gdje će predstaviti kulin po
cijeni od 70 eura i kobasicu po cijeni od 30 eura za kilogram.
Proizvode prodaje i u svoje dvije prodavaonice u Zagrebu, a
najveća je potražnja za slaninom “sapunjarom”, koja je, kaže, i
najprodavaniji proizvod u maloprodaji. Cijena joj je 109 kuna za
kilogram, u Londonu je prodaje za 30 funti (oko 250 kuna), no
Galović najavljuje poskupljenje.
– Prava je pomama i za slavonskim čvarcima, koje prodajem za
129 kuna po kilogramu. Tjedno ih proizvedemo 90 kilograma, no i
to je premalo s obzirom na potražnju. Srijedom ih topimo, a
rezervirani su već nekoliko dana unaprijed. Ljudi zovu, traže,
čak pitaju i u koliko sati treba doći samo da ih mogu kupiti
– ističe.
SiB.hr