Mjere za sprječavanje nastajanja i širenja zaraznih bolesti na poplavnim područjima

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke građanima za postupanje tijekom poplave radi sprečavanja nastanka i širenja zaraznih bolesti. HZJZ preporučuje građanima da konzumiraju vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodovoda ili kupljenu kao i da ne koriste hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom, već samo suhu ili konzerviranu koja je termički dobro obrađena.

[blockquote]ISPRAVNOST VODE I HRANE

HZJZ preporuča sljedeće mjere za sprječavanje nastajanja i
širenja zaraznih bolesti među stanovnicima na poplavljenim
područjima u RH:

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST  VODE

–          Koristiti
vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog
sustava ili originalno flaširanu vodu.

–          NE
konzumirati vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata
(bunara i pumpi) radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do
povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.

–         
Uspostavljanje alternativne vodoopskrbe (autocisterna ili
flaširana voda) je u nadležnosti lokalne samouprave, komunalnih
poduzeća, Crvenog križa itd., a nadzor nad istom također provodi
sanitarna inspekcija i zavodi za javno zdravstvo.

–          Zbog
mogućeg prodiranja onečišćenih voda u oštećene vodovodne
instalacije, izvorišta i bunarske vode, potrebno je vodu prije
uporabe za pripremu hrane ili piće obavezno prokuhati.

–          Voda se
prokuhava tako što se nakon što voda proključa još 15 minuta
kuha. Voda se ohladi i spremna je za konzumiranje, a preostala
voda se sprema u hladnjak.

–         
Prokuhana voda koristi se za piće, pranje ruku i održavanje
osobne higijene, pripremanje hrane, pranje voća i povrća.

–          Ukoliko
je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi
SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti  za piće,
kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne
eliminiraju.

ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST HRANE

–          NE
konzumirati hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom
ili se u hladnjacima otopila i/ili pokvarila uslijed nedostatka
električne energije

–         
Isključivo konzumirati hranu koja je pakirana u vodonepropusno
pakiranje, “suhu” ili konzerviranu hranu  i hranu koja je
dobro termički obrađena.

–         
Izbjegavati konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja,
osim eventualno termički obrađenog povrća.

ZDRAVLJE STANOVNIŠTVA

–          Pojačati
mjere osobne higijene, češćim pranjem ruku sapunom uz korištenje
tekuće vode iz javnog vodoopskrbnog sustava ili prokuhane vode i
po mogućnosti uz korištenje dezinfekcijskih sredstava
dostupnih  u ljekarni.

–          U slučaju
pojave povišene tjelesne temperature i/ili drugih znakova
bolesti, uključujući sumptome crijevnih zaraznih bolesti
(povraćanje, proljev, bolovi u trbuhu) potrebno je obratiti se
izabranom liječniku.

–          Ukoliko
je došlo do ozljeđivanja obavezno se javiti izabranom liječniku
radi zbrinjavanja rane i cijepljenja protiv tetanusa.

UPUTE ZA SANACIJU BUNARA U IZVANREDNIM SITUACIJAMA

–          Sanirati
prostor oko bunara odstranjivanjem prvog sloja zemlje i
onečišćenja nabijanjem sloja gline oko bunara te popraviti
oštećene zidove bunara.

–         
Spriječiti punjenje bunara otpadnim površinskim vodama.

–          Ispumpati
svu vodu iz bunara, a zidove bunara iščetkati s otopinom
dezinficijensa (npr. na bazi klora) pripremljenom prema uputi
proizvođača.

–          Kada se
bunar napuni podzemnom vodom provesti postupak hiperkloriranja uz
nadzor stručnjaka ZZJZ i uz sudjelovanje lokalnih vatrogasnih
službi, Crvenog križa ili DUZS-a.

–          Nakon
provedene dezinfekcije (npr. preparatima na bazi klora), voda se
može koristiti nakon vremena određenog od strane proizvođača
(minimalno 30 minuta).

–          OBAVEZNO
se treba pridržavati uputa o rukovanju s dezinficijensom, a pri
radu s granulatom ili otopinama klora preporuča se koristiti
zaštitna odjeća, maska, gumene čizme, te gumene ili plastične
rukavice.

MJERE ASANACIJE NAKON POVLAČENJA POPLAVNIH VODA

–          Na
područjima gdje se voda povukla potrebno je započeti mehaničko
čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja,
naplavina, pijeska, otpada), nakon čega je potrebno pranje vodom
i deterdžentima. Završna dezinfekcija podova i ostalih površina
može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u
kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme.
Unutarnje zidove premazati algicidima.

–          Nakon
isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i
dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama:
pokućstvo, posuđe,  sanitarije i ostale predmete i površine
koji su bili u doticaju s poplavnim vodama.

–          Po
mogućnosti očistiti septičke jame radi sprječavanja izlijevanja,
a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim
vapnom.

–         
Uklanjanje uginulih životinja u dogovoru sa ovlaštenim
veterinarskim inspekcijskim službama.

Prijevoz i distribucija vode za piće
autocisternama

Za prijevoz i distribuciju vode za piće autocisternama bez
dodatnog postupka dezinfekcije potrebno je da su ispunjena dva
bitna preduvjeta :

  1. Da je autocisterna namijenjena odnosno da se u njoj prevozi
    voda za piće, a ne  druge tekućine, kemikalije itd. jer za
    pripremu ovih drugih je potrebno provesti postupak čišćenja i
    hiperkloriranja koji mora provesti stručna osoba
  2. Da se voda koja se prevozi na lice mjesta na korištenje kao
    voda za piće puni iz javnog vodoopskrbnog objekta u kojem je voda
    za piće pod kontrolom, zdravstveno je ispravna i sadrži propisane
    količine slobodnog rezidualnog klora. Navedeno se uvijek može
    provjeriti na licu mjesta.

Ukoliko su ispunjeni gornji preduvjeti voda se može prevoziti i
distribuirati kao voda za ljudsku potrošnju, s time da je ukoliko
se ista koristi više od jednog dana (24 sata), potrebno
prekontrolirati razinu slobodnog rezidualnog klora i po potrebi
vodu zamijeniti novom ili od strane stručne i educirane osobe
dodati neki od klornih preparata. U izvanrednim uvjetima ponekad
nije dostupan javni vodoopskrbni objekt pa se cisterna može
puniti i iz drugih objekata vizualno čistom nezamućenom vodom iz
izvora, malih vodovoda, itd. uz dodatno kloriranje prema
slijedećem postupku:

  • Cisterna se napuni do četiri petine volumena nezamućenom
    vodom. Vodi se doda 1,5 do 2 mg/l ili 1,5 do 2 g/m3
    preparata natrijevog dikloroizocijanurat dihidrata (tvornička
    imena: Izosan G; Chlormax; Bis Bezisan 100).
    Navedeno vrijedi za bilo koju količinu vode, npr. ako imamo
    posudu s 50 l vode trebamo staviti 75 do 100 mg (0,075 – 0,1 g)
    natrijevog dikloroizocijanurat dihidrata (tvornička imena:
    Izosan G; Chlormax; Bis Bezisan 100).
    Ako želimo dezinficirati cisternu koja sadrži 60 m3
     vode (60 000 l) potrebno je toj vodi dodati 90 -120 g
    natrijevog dikloroizocijanurat dihidrata (tvornička imena:
    Izosan G; Chlormax; Bis Bezisan 100).   Svakako je za
    preporučiti da, poglavito kod dezinfekcije većih volumena vode,
    potrebnu količinu sredstva otopimo u kanti u 10 do 20 l vode i
    taj sadržaj ubacimo u vodu koju dezinficiramo, uz naknadno
    miješanje. Kada se radi o autocisternama voda će se tijekom
    vožnje do mjesta distribucije dovoljno promiješati. Voda se
    može koristiti za piće 30 minuta nakon dodavanja preparata.

Kloriranje se može obaviti i drugim dostupnim klornim preparatima
kao što je npr. Natrijev hipoklorit koji se dodaje u količini
10g/ m3 ili klornim vapnom u količini od
5g/m3.[/blockquote]

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari