Gospodarsko-socijalno vijeće OBŽ: Kako zaustaviti odlazak mladih?

Koliko mladih i radno sposobnih je u zadnjih nekoliko godina napustilo Hrvatsku i može li se taj trend zaustaviti bila je središnja tema sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije.

Negativni trendovi nezaposlenosti zaustavljeni su, u našoj županiji je oko 34 tisuće nezaposlenih, a u veljači prošle godine bilo ih je gotovo 41 tisuća.

Iako se očekivalo da će se ta brojka ponoviti sa završetkom sezonskih poslova, to se ipak nije dogodilo rekao je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Osječko-baranjske županije pročelnik područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  Željko Bugarić.

Na pitanje o odlasku mladih iz Hrvatske u potrazi za radnim mjestima u druge zemlje Europske unije ili svijeta, kaže da u HZZ-u nema evidencije jer nema zakonske obveze prijavljivanja takvog odlaska. No, procjene koje se u javnosti pojavljuju su da je u posljednjih nekoliko godina otišlo oko 32 500 građana.

Taj je podatak komentirao i predsjednik županijskog GSV-a Mirko Falamić koji ocjenjuje da se nisu stekli uvjeti da mladi ostaju jer poslodavcima nije omogućeno da normalno rade, da imaju uvjete za proizvodnju, da mogu plasirati svoju robu  na tržište i od toga plaćati poreze, plaće i sirovinu dobavljačima.

Otvaranjem granica dogodio se dovoz viška robe iz drugih zemalja EU koja uništava domaću proizvodnju, ti se viškovi prodaju u bescjenje a domaći proizvođači moraju spuštati cijene ili nisu konkurentni“- kaže Falamić.

Odlazak mladih, upozorio je dožupan Željko Kraljičak, znači da ovaj prostor gubi konkurentnost zbog manjka kvalificirane radne snage, ti će se ljudi vratiti tek kada odu u mirovinu.

Dožupan Dragan Vulin ističe mjere koje provodi županija kako bi zadržala mlade i radno sposobne poput stipendija učenicima i studentima te poticanje dobrih poduzetničkih ideja no problem vidi i u činjenici da sa 92% sredstava raspolaže Vlada te regionalnoj i lokalnoj upravi ne ostaje puno mogućnosti.

Izvor: Radio Osijek

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari