Trend otvaranja novih malih obiteljskih pivovara se nastavlja! U Požegi je u siječnju ove godine utemeljena Pivovara Mbc koja proizvodi pivo Slawoner, izbačeno na tržište krajem lipnja, a može ga se dobiti u šest požeških lokala.
Tražili su naziv koji će biti karakterističan za slavonsko
podneblje, i našli su ga u čuvenoj rečenici baruna Trenka
“Ich bin Slawoner“. Riječ je o pivu tipa ale spravljeno
samo od ječma, hmelja, vode i pivskog kvasca po bavarskom Zakonu
o čistoći piva iz 1516. godine. U njemu nema dodatnog
industrijskog šećera, kukuruzne krupice, umjetnih boja,
konzervansa i aditiva što se dodaje u industrijske lagere.
Gaziraju ga prirodno, tehnikom zatvorene fermentacije što znači
da se CO2 dobije djelovanjem pivskog kvasca.
Vlasnik pivovare Sandi Mance svoje prvo pivo
skuhao je 2011. godine i od tada stjecao neprocjenjiva iskustva
spravljajući za sebe i svoje prijatelje vrhunska piva poput
većine ambicioznih kućnih majstora piva. Prethodno je prošao
klasičan put – od dva ili tri sveprisutna nacionalna brenda i
nešto uvoznih planetarno poznatih imena do otkrivanja pivskog
bogatstva i raznovrsja u pivnicama s preko sto vrsta piva; od
interesa za sastav piva s etiketa do želje da se i sam okuša u
kuhanju: od učenje iz dostupne literature do razmjena iskustava s
homebrewerima okupljenih oko forum pivarstvo.info.
Mance kaže da je za dobro pivo potrebno ljubavi, znanja i dobre
vode. Ljubavi ima, stalnim učenjem nadograđuje znanje, a Požega
nikada nije oskudijevala dobrom vodom. Analize su pokazale da je
voda idealna za proizvodnju piva, čak iznad svih očekivanja, pa
je nema potrebe prilagođavati.
Kontinuiranom edukacijom ljude treba navikavati na koncept
domaćeg piva. U Požegi to uspijevaju zahvaljujući prije svega
agilnoj Udruzi pivara koje broji 15 članova. Njihova iskustva
kazuju da su mladi ljudi spremni eksperimentirati i probati nešto
novo. S druge strane, u Pivovari Mbc svjesno su se odrekli
dijela financijskog kolača kako bi ljudima ponudili vrhunsko pivo
po niskoj cijeni. Slawoner izravno iz punionice ide na stol
ugostiteljskih objekata bez posrednika i bez marži. Cijena za
ugostitelje je 5,5 kuna po boci i trenutno je na tržištu
najpovoljnije.
“Kvalitetu nećemo rušiti, cijenu nećemo dizati, to je to što
mi nudimo. Dosta lokala je vezano ekskluzivnim ugovorima i teško
je ući u ponudu, međutim sve veći broj ugostitelja odbija takve
ugovore kako bi mogli imati bogatiju pivsku kartu i to je naše
ciljano tržište“, kaže Mance.
Trenutno proizvode tri tisuće litara mjesečno, a
sezonski će izbacivati i pivske specijale. Već su najavili
dimljeno pivo, engleski porter i belgijski trapist. Ako i dalje
za pivom iz Mbc pivovare bude interes kakav je pokazan na početku
proizvodnja će se povećavati, a to bi moglo otvoriti i nekoliko
novih radnih mjesta.
Mali pivari su na svu sreću vrlo mobilni i prilagodljivi, spremni
na eksperimentiranje i stalno učenje pa se nadamo ugodnim
iznenađenjima iz Požege. I ne samo iz Požege! Mance je uvjeren da
već danas u Hrvatskoj svaki grad može imati ili jednu ili čak
dvije pivovare koje će opskrbljivati lokalno tržište.
Prenosimo iz dvotjednika Agroglas broj 369 od 22. srpnja
2015.
SiB.hr