Najnovija objava koja nam je sitgla danas Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kaže kako mesne prerađevine poput slanine, kobasica, kulena i šunke uzrokuju rak.
Neprerađeno crveno meso WHO kaže da je potencijalno kancerogeno,
ali za to još uvijek ne postoji dovoljno dokaza.
U pojašnjenju se navodi kako 50 grama prerađenog mesa na dan
povećava šansu dobivanja raka debelog crijeva za 18 posto.
Mesne prerađevine vrlo su popularne u svakodnevnoj prehrani,
posebno u ovim našim krajevima, a oni što ih čini nezdravima su
načini na koji se poboljšava njihov okus u što spada sušenje na
dimu, dodavanje soli, konzervansa, pojačivača okusa… Sve ono
– Za one koji konzumiraju umjerene količine mesnih
prerađevina rizik dobivanja raka je malen, ali on se povećava
kako se povećava i unos količine prerađenog mesa, rekao je
dr. Kurt Straif iz WHO.
Zaključak je kao i uvijek, najbitnije je jesti umjereno i
raznoliko!
SiB.hr