Upozorenje Svjetske zdravstvne organizacije o kancerogenosti crvenoga mesa i mesnih prerađevina nije previše zabrinulo Slavonce i Baranjce.
Ekipa RTL televizije posjetila je Vladimira Škrobo
Baju u Karancu koji svakog tjedna topi čvarke. Ne boji
se Baja tvrdnji da je čvarak kancerogen i ne razmišlja o dijeti
povrćem.
– Pa to je ipak, kad nešto zagrizeš, zagrizeš nešto
kvalitetno. Znaš da je to to. Povrće je dobro za salatu. Čovjek
kada je postao lovac prvo je lovio meso, objasnio je Bajo
svoju logiku.
U pušnici Petra Dobrovca, slavonske su
delicije na dimu i čekaju blagdane. I pojest će se sve do zadnje,
ma koliko kancerogene bile.
– Ja u to ne vjerujem, ni na kraj pameti mi nije da prestanem
jesti kobasicu, kulen, slaninu i šunku. Ako pređem na blitvu i na
mrkvu moj kraj je za kratko vrijeme i ja sam onda pod
lipama, izjavio je za RTL Petar Dobrovac.
A isto razmišljaju i veliki proizvođači slavonskih delicija.
– Ovaj naš kulen koji je proizveden na tradicionalan način
sigurno nije kancerogen. Zaista znamo odakle dolazi meso i čime
je hranjeno, izjavila je potpredsjednica Agrokora
Ljerka Puljić.
Objava vijesti u ponedjeljak nije smanjila ni prodaju
kulena. Miodrag Komlenić, predsjednik
predsjednik udruge proizvođača kulena, smatra da će konzumenti
koji vole taj tip proizvoda će ostati naši vjerni potrošači.
U Slavoniji i Baranji svi se slažu u jednome. Svjetskoj
zdravstvenoj organizaciji ne vjeruju odviše.
Izvor: Vijesti.hr