Premijer i ministri obišli Pipunićevu farmi svinja kod Antunovca

Uoči skorog početka rada Nukleus farme Stari Seleš tvrtke Žito, izgrađenoj između Tenje i Antunovca, ovaj najmoderniji objekt u svinjogojstvu posjetili su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac te župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Novu farmu za uzgoj rasplodnih nazimica i prasadi, kao i cjelokupnu investiciju ukupne vrijednosti 55 milijuna kuna, predstavio je vlasnik Žito grupe Marko Pipunić.

Farma ima kapacitet 920 nukleus krmača, što znači da ćemo ovdje proizvoditi nazimice za repro centre. To je vrlo važno za Hrvatsku koja je u 2018. godini uvezla 482.000 odojaka, a ova farma će proizvoditi samo 30-ak tisuća prasadi, od kojih će 8.000 biti nove krmače koje će proizvoditi dalje prasad u reprodukciji za tov. Svinjogojstvo može biti jedno od jako bitnih grana razvoja ne samo Slavonije nego i Hrvatske. Naime, usporedbe radi, Danska ima oko pet milijuna stanovnika i sličnu površinu kao Hrvatska, a proizvodi 1,8 milijun krmača, dok se Hrvatskoj proizvodi 99.000 krmača. Mi u ovom projektu vidimo priliku te smo zahvalni Ministarstvu što su ovo prepoznali kao dobar projekt te smo dobili podršku iz europskih fondova u vrijednosti oko 23 milijuna kuna – rekao je Marko Pipunić.

>> Otvorena nova farma opremljena igračkama za svinje

– Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo poljoprivrede ulažu sve da vrate stočarstvo i svinjogojstvo na stare, slavne staze kako je bilo ranije u Republici Hrvatskoj. Jedan od tih primjera je i ova farma u kojoj je korisnik dobio skoro 23 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Jedna je to u nizu investicija u Hrvatskoj i Slavoniji koja potiče razvoj stočarstva, koje je kraljica poljoprivredne proizvodnje i na sebe veže puno dodatnih proizvoda i veću dodanu vrijednost. Takve nam investicije trebaju jer je riječ o nukleus farmi na kojoj se uzgajaju krmače s vrhunskim genetskim materijalom. To nije klasična priča, nego je vrh vrhova što može biti u sektoru svinjogojske proizvodnje – istaknuo je ministar Tomislav Tolušić.

SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari