IZBORI 2011: Tko će predstavljati Slavoniju i Baranju u Saboru

Izbori 2011. su iza nas, a sveukupni pobjednik i više nego uvjerljivo je Kukuriku koalicija. U našoj IV. izbornoj jedinici Kukuriku je osvojio 6 zastupnika, a po četiri su osvojili HDSSB i HDZ.

Kako su i predviđale ankete prije izbora, politika HDZ-a doživila je potpuni krah. Na izborima 2007. godine osvojili su 66 zastupničkih mjesta dok su prema posljednjim rezultatima na ovim izborima uspjeli doći do tek 44 što je jasan znak da građani ove zemlje itekako žele promjene.

Težak je to teret za Kukuriku koaliciju, odnosno SDP, HNS, HSU i IDS koji će sa većinom od 79 zastupnika morati opravdati veliko povjerenje građana na ovim izborima. Podsjetimo 2001. mnogo se očekivalo i od Vlade Ivice Račana, no “balon” nadanja se vrlo brzo ispuhao i doživjeli smo bolno otriježnjenje. Za nadati se je kako su na tome naučili svoje pogreške, ali i da su pratili rad vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor i kako glavna tema nakon njihove vlasti neće biti koliko ih je završilo u Remetincu. Europa je pred krahom i veliko je pitanje kako će se Hrvatska i njezina vlast snaći.

Veliki dobitnici ovih izbora zasigurno su Dragutin Lesar i njegovi Laburisti te HDSSB koji je osvojio ukupno šest mandata što je više negoli je ijedna anketa prije izbora predviđala. Lesar je očito uspio animirati svojim nastupima u Saboru maloga čovjeka i osvojiti između šest i sedam mandata (konačni rezultat znati će se tijekom dana). Nepoznanica je tko su točno ljudi iza Lesara, ali biti će to jedan novi impuls u hrvatskoj politici i treća opcija na nacionalnoj razini koja se dugo tražila.

HDSSB je vodio vrlo intenzivnu kampanju od vrata do vrata i to im se isplatilo. Šest mandata od čega četiri u IV. i dva u V. izbornoj jedinici, uspjeh je kojem su se vjerovatno nadali samo oni najoptimističniji. Dvostruko više zastupnika negoli su imali 2007. godine biti će snažan glas Slavonije i Baranje u Saboru. Valja se nadati kako će suradnja sa novom vlasti biti bolja negoli sa bivšom, a samim time i razumjevanje za probleme slavonaca i baranjaca biti veće i kvalitetnije.

[important title=Tko će predstavljati Slavoniju i Baranju u Saboru?]Prema izbornim listama Slavoniju i Baranju u Saboru bi trebali predstavljati slijedeći zastupnici:

IV. izborna jedinica:

– Kukuriku (Biljana Borzan, Nada Čavlović-Smiljanec, Domagoj Hajduković, Višnja Fortuna, Damir Tomić, Tomislav Žagar), HDSSB (Vladimir Šišljagić, Krešimir Bubalo, Dinko Burić, Ivan Drmić), HDZ (Vladimir Šeks, Tomislav Ivić, Josip Đakić, Josip Salapić)

V. izborna jedinica:

– Kukuriku (Igor Dragovan, Zdravko Ronko, Željko Sabo, Josip Vuković, Ivan Vrdoljak, Tihomir Jakovina), HDZ (Jadranka Kosor, Petar Čobanković, Danijel Marušić, Franjo Lucić, Tomislav Čuljak, Zvonko Milas), HDSSB (Boro Grubišić,Dražen Đurović)

*kandidati za Sabor upisani su na temelju kandidacijskih lista, a očekuje da će neki od njih svoje mjesto ustupiti kandidatima niže rangirama od njih[/important]

Rezultati po gradovima u četvrtoj izbornoj jedinici:

Beli Manastir:

Belišće:

Čepin:

D. Miholjac:

Đakovo:

Našice:

Osijek:

Valpovo:

Opširnije rezultate pogledajte pogledajte na stranici Državnog izbornog povjerenstva.

Tekst: T.Maltašić/SiB.hr
Foto: index.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari