Bez panike

Lovci na nišanu, ali problema nema: Veprovina i dalje na meniju baranjskih restorana

Marko Mrkonjic/PIXSELL

Iz Darocza doznajemo da ondje ne strahuju od nestašice divljega mesa, jer veprovinu, primjerice, dobavljaju iz jedne slavonske tvrtke iz druge županije

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva David Vlajčić izvijestio je da su u Osječko-baranjskoj te Vukovarsko-srijemskoj županiji od ukupnog broja odstrijeljenih svinja 44 bile pozitivne na virus afričke svinjske kuge. Istovremeno, lovci imaju rok od mjesec dana, konkretno do 1. studenoga za provedbu potpunog odstrela divljih svinja. Odluka je donesena u u dogovoru s Hrvatskim lovačkim savezom (HLS) i lovačkim udrugama.

Sve je to dobro poznato javnosti, među kojima su brojni ljubitelji divljači, konkretno veprovine. Ne treba zaboraviti da upravo brojni turisti u Baranji rado odlaze u restorane kako bi kušali neki od specijaliteta.

Čini se, srećom, da unatoč lovcima koji će već sutra na nišanu imati brojne divlje svinje, restorani neće bilježiti nedostatak tog, mnogima omiljenog komada mesa. Sam postupak odstrela, odnosno koracima koji se potom poduzimaju za SiB.hr pojasnio je predsjednik Lovačkog saveza Osječko-baranjske županije Antun Blažević.

“U ovom pojačanom izlovu lovci će, nakon što ustrijele životinju, dati je na analizu. Vadi se krv, slezena i na analizu se daje i rep radi pravdanja nadoknade štete“, tumači Blažević.
Ukoliko je meso nakon izvršene analize negativno, ono ide u promet, a pozitivni primjerci se odvoze na zbrinjavanje.

Lovci dobili opremu za analizu

Lovačka društva već su dobila, priča naš sugovornik, potrebnu opremu u vidu epruveta i posuda i meso na analizu odlazi u Vinkovce. Negativni primjerci, kaže, završavaju u restoranima koji to meso otkupljuju, dakako, uz svu popratnu dokumentaciju i potvrde o ispravnostima.

Na upit smatra li da će stoga i ponuda u restoranima sad biti manja no inače, Blažević se našalio, rekavši da će za vrijeme odstrela mesa biti i viška.

Upravo uobičajenu ponudu nude i baranjski restorani. Tako iz Darocza doznajemo da ondje ne strahuju od nestašice divljega mesa, jer veprovinu, primjerice, dobavljaju iz jedne slavonske tvrtke iz druge županije.

Gosti i dalje zainteresirani

“Ranije smo otkupljivali od lovačkih društava, sad više ne. Meso u tvrtci kupujem uz deklaraciju i nema problema što se tiče prometa i narudžbe naših gostiju u restoranu“, rekao nam je šef Denis Makovec.
I u drugim restoranima bilježe jednaku zainteresiranost gostiju pa baranjski restorani, barem kad su u pitanju narudžbe jela od divljači, nisu u problemu.

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Divljeg ima, domaće meso pod upitnikom

“Problem će biti domaće svinje i to ne u menijima primjerice, svinjskog vrata ili karea. Naime, osobno ne kupujem po selu, već posebno kupujem komade mesa radi jednostavnosti i činjenice da mi ne trebaju svi komadi“, priča Makovec.

No, što će biti s hladnim predjelima s kulenom, šunkom i slaninom, tek će se vidjeti. Naime, kolinje je na vratima, ali isto tako i na vratima svinjogojaca i osobe koje provode eutanaziju.
Malo je vjerojatno da će se kolinja uopće i biti, a vrijeme za tu slavonsku tradiciju samo što nije došlo…

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest