pojačan nadzor

Inspektori ‘češljaju’ ugostitelje i obrtnike: U 71 posto objekata otkrivene nepravilnosti

Porazni rezultati porezne inspekcije na terenu. RTL Danas doznaje da je u prvoj polovini godine, gotovo dvije trećine provjerenih objekata bilo u prekršaju. Kako se ljetna sezona zahuktava, nadzor će biti još i veći

Ovih dana mnogi ugostitelji teško mogu razaznati je li gost u njihov lokal stigao na kavu – ili kao nenajavljeni inspektor. Svaki aspekt poslovanja našao se pod povećalom nadležnih službi, a stroge kontrole postale su gotovo svakodnevica.

Procedura je već dobro poznata i inspektorima i vlasnicima lokala. No, čak i kada je s fiskalnom blagajnom sve u savršenom redu, dok se kontrola ne završi i napusti prostor – mira i opuštanja jednostavno nema.

“Ne znam ja osobno budem malo i pod stresom, možda i kolege jer uvijek očekujemo da to bude sve točno odnosno da ne bude nekih nedostataka”, govori Ivan Brlić, voditelj jednog ugostiteljskog objekta.

Porezni nadzor

A razloga za stres ima. Samo u prvoj polovici godine provedeno je više od tri tisuće inspekcija u sektorima ugostiteljstva i usluga. Nepravilnosti su utvrđene u 71 posto slučajeva. Izdano je 1240 prekršajnih naloga, pet zabrana rada, a kazne su dosegle gotovo milijun i pol eura.

Usporedba s istim razdobljem prošle godine pokazuje porast broja prekršajnih naloga za 15 posto, dok su ukupni izrečeni iznosi kazni porasli za 26 posto. Broj nadzora i pronađenih nepravilnosti ostao je gotovo isti. Zanimljivo je da je prošle godine bilo manje fiskalnih obveznika, a više inspektora.

“Najčešće nepravilnosti su neizdavanje računa, ne fiskaliziranje računa, ne evidentiranje cjelokupnog prometa, netočni podaci o poslovnim prostorima, ne evidentiranje svih podataka na računu te ne polaganje cjelokupnog pometa na račun”, navodi Dalija Brkić, voditeljica Službe za nadzor fiskalizacije Porezne uprave.

Inspekcije nisu nasumične

Inspekcije najčešće otkrivaju propuste upravo kada je poduzetnicima najteže – tijekom ljetne sezone, kada su pod najvećim pritiskom zbog broja gostiju. Stoga se na Jadranu kontrole provode intenzivnije.

“Dobro sad se izdaju računi, prije se nisu uopće izdavali, sad je bar nešto”, komentira Boris iz Splita.

Porezna uprava inspekcije ne provodi nasumično. Fokus određuje analiza rizika, a kazne – ovisno o težini i broju prekršaja – kreću se od 660 do čak 66.000 eura.

“Na temelju naše baze podataka, utvrđuju se porezni obveznici koji su najrizičniji. Imamo oko sto tisuća poreznih obveznika koji su obveznici fiskalizacije, od toga imamo 2,6 posto kod kojih se ciljano vrše nadzori”, pojašnjava Dalija Brkić.

Česte promjene zakona

Pritom se sve češće čuje i nezadovoljstvo sustavom – poduzetnici tvrde da ih birokracija i česte promjene zakona tjeraju na greške, ponekad i protiv njihove volje.

“Dozvola za rad, prijava radnika i porezni nadzori, odnosno kucanje računa ne bi uopće trebali biti predmetom rasprave i to bi svaki poduzetnik trebao uredno voditi. Treba nam manje birokratizacije, manje papirologije u ugostiteljstvu, konkurentni porezi i puno više discipline ugostitelja”, poručuje Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnika HGK.

“Mislim da su porezi veliki u svemu tome, mislim pića, hrana koje mi poslužujemo, mislim da bi to trebalo ići na neku nižu stopu PDV-a, ali što je tu – država odlučuje o tome”, zaključuje Ivan Brlić.

Sezona tek počinje, a s njom i sve intenzivniji inspekcijski nadzori, koji će se nastaviti provoditi kroz cijelo ljeto, piše Net.hr.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest