more oglasa

Krenula borba za sezonske radnike na Jadranu: Plaće od 1200 do 2000 eura

Goran Kovačić/PIXSELL

Otvorite li oglase vidjet ćete da se već sada traže kuhari, konobari, pizza majstori, roštilj majstori, čistačice, sve za još jednu ljetnu sezonu

Oglasi za sezonske poslove već su preplavili tržište – traže se kuhari, konobari, pizza majstori, roštilj majstori i čistačice. Poslodavci nude plaće od 1200 do 2000 eura, a s obzirom na dugogodišnji manjak sezonskih radnika, vjerojatno će biti i veće, piše Net.hr.

Među onima koji su prošle godine odradili sezonu je i 16-godišnji učenik Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar.

“Imao sam 6 radnih dana, jedan slobodan i plaća je bila čak i više nego dovoljna za pomoćnog kuhara. Od 1300 do 1400 eura. Planiram opet ovu sezonu raditi u istom restoranu. Nismo još pregovarali, ali pod drugačijim uvjetima ću raditi ove godine, tražit ću veću plaću”, rekao je za RTL Niko Gulan.

Njegova vršnjakinja Lucija Anić, buduća slastičarka, prošlog je ljeta radila kao konobarica u kafiću na plaži i bila zadovoljna uvjetima, ali smatra da sezonci zaslužuju još bolje plaće.

“Plaća da se kreće za početnike od 1500 do 2500 eura, a za već ove malo iskusnije 4500, pa nadalje”, rekla je.

Mladi radnici traže bolje uvjete

Sezonski poslovi posebno su traženi među učenicima drugih i trećih razreda, a njih 80 do 90 posto lako pronađe posao u ugostiteljstvu. Ipak, pravila igre su se promijenila, ističe njihov nastavnik Renato Kraljev, inače poznati restoranski chef.

“Ugostitelji su bili – traže radnika, ali on bi trebao raditi do 12 sati. Međutim, danas pogotovo mladi, odmah čim dođu pitaju za svoja prava i to je normalno da moraju imati slobodan dan, dva slobodna dana, da se moraju odmoriti, imati neke osnovne plaće, prijave”, rekao je Kraljev.

Plaće rastu, ali interesa za određena zanimanja i dalje nema

Trenutno je u Zadarskoj županiji 3269 nezaposlenih, tisuću manje nego početkom godine. Do početka sezone očekuje se da će još 800 ljudi pronaći posao. Prema podacima sa Zavoda za zapošljavanje, vozačima taksija nudi se plaća od 1000 eura, konobarima 1100, pomoćnim sobaricama i maserkama 1300, a prodavačima čak 1500 eura. Zbog velike potražnje poslodavci sve češće nude i plaćene prekvalifikacije.

“Gotovo nema interesa za ono što je traženo na tržištu rada kao što su kuhari, konobari, barmeni, pizza majstori. Dok putem samozapošljavanja tu je veliki interes. Svaku godinu od 400 do 500 osoba u Zadarskoj županiji koristi samozapošljavanje i dio njih otvara i servise za čišćenje koji najviše posla imaju naravno u turističkoj sezoni”, rekla je za RTL Sandra Vukić, predstojnica HZZ područnog ureda Zadar.

Dobri uvjeti donose radnike

I dok se mnogi poslodavci suočavaju s problemima u pronalasku radnika, zadarski hotel s pet zvjezdica, koji uskoro otvara svoja vrata, nema takvih poteškoća.

“Nismo imali toliko problema… Uredno radno vrijeme, uredne smjene unaprijed najavljene, radni tjedan od pet dana, slobodni dani garantirani i nekakve atraktivne, odnosno plaće koje ih mogu privući”, rekla je Nives Kalac, direktorica ljudskih potencijala u hotelskoj kući iz Zadra.

Zaključak je jasan – tko ponudi najbolje uvjete, nema problema s radnicima.

Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest