Još jedna humanitarna priča

U Jablanicu otputovala i četvorica djelatnika osječke Hitne: “Nema te televizije koja to može dočarati“

Privatna arhiva

Nakon što su istovarili potrepštine, osigurali su im smještaj u hotelu u kojemu su prenoćili, dok su se ujutro svi zajedno zaputili prema selu Zlate koje su smrtonosne poplave gotovo potpuno razorile

Osim Donjograđana Danijela Ljubića Bonija, u subotu su se u Jablanicu zaputili i djelatnici osječke Hitne pomoći Luka Novaković, Zvonimir Šimek, Igor Đurinović i Dino Strnad s kolegom Mirom. Oni su još ranije organizirali akciju pod nazivom “Osijek za Jablanicu – humanitarna pomoć“ kako bi prikupili, a potom i odvezli potrepštine stradalim ljudima.

Odaziv je, govori nam Luka, odmah u početku bio velik, pa nije bio problem skupiti niti ljude iz Osijeka i okolice, a niti potrepštine. Akciji su se tako, između ostalih, bili priključili Caffe bar Dallas, Caffe bar No. 1, Caffe bar Madonna, Caffe bar Viva, Udruga veterana vojne policije OBŽ-a, Udruga Sretno odrastanje, NK Mursa, HNK Bilje, ŽRK Osijek, Restoran Darócz, Restoran Citadela, DVD Borovo, Pekara Jug II, Autodijelovi Tokić, Studio Tropic, Studio Wonder, Društvo mađara Lug, Osječki taxi, ZVG Antunovac te još mnogo različitih donatora kojima se i dalje ne znaju imena. Naljepnice za vozila besplatno je izradio Čarobni tim.

“Potpuno smo napunili tri kombija i caddy s prikolicom u kojima je bilo svega – od dječjih pelena, preko konzervirane hrane, odjeće i obuće, pa sve do strujnih kablova, crijeva za vodu, kabanica, deka, jorgana, baterija i građevinskih rukavica“, ističe za SiB.hr organizator spomenute akcije Luka Novaković koji je ranije obišao i Glinu, Petrinju i Gunju.

U subotu u sedam sati ujutro zaputili su se u Bosnu i Hercegovinu, nadajući se kako će do večeri biti u Osijeku, no na putu ih je dočekalo mnogo nepredviđenih situacija. Iako su popisali sve što su prevozili, ispoštovali sve protokole i zakonske regulative te najavili svoj dolazak, bosanskohercegovački carinik na Graničnom prijelazu Šamac nije ih htio pustiti, tvrdeći da ništa od toga ne zna.

“Rekao nam je da dođemo ponovno u ponedjeljak, ne imajući na umu da smo vozila posudili i da ih trebamo vratiti. Poslije pet sati čekanja vratili smo se u Hrvatsku i odlučili ići preko Graničnog prijelaza Stara Gradiška, prešavši još dodatnih 150 kilometara. Iako su nas carinici tamo uveli preko reda, zaustavljala nas je još i policija… Kada su shvatili zbog čega putujemo, nisu nam htjeli naplatiti vožnju autocestom“, priča Luka koji je s kolegama u Jablanicu stigao tek oko 23 sata.

Konvoj na Graničnom prijelazu Šamac (IZVOR: Privatna arhiva)

Tamo ih je dočekao Emir Taljanović iz humanitarne organizacije Pomozi.ba čiji su članovi, unatoč svim svojim izazovima, cijelo vrijeme bili uz njih na putu do Jablanice. Nakon što su istovarili potrepštine, osigurali su im smještaj u hotelu u kojemu su prenoćili, dok su se ujutro svi zajedno zaputili prema selu Zlate koje su smrtonosne poplave gotovo potpuno razorile.

“U Glini, Petrinji i Gunji bio je kaos, ali u Bosni i Hercegovini je apokalipsa i nema te televizije koja to može dočarati dok se u to ne uvjerite sami. Svi smo se bili naježili i svakome je od nas bila potekla suza. Posebno su nam dirljivi bili prizori kada smo ugledali nečiju tenisicu usred blata ili automobile koji su pali s brda, a ne zna se ni čiji su jer nemaju registarskih oznaka. Ipak, sve se isplatilo budući da smo iznimno razveselili tamošnje stanovnike koji su nam, prepoznavši naš konvoj, mahali, zahvaljivali, rukovali se s nama te se ispričavali zbog ponašanja carinika, iako uopće nisu krivi zbog toga“, navodi Luka koji je s ekipom sretno stigao u Osijek u nedjelju oko 19 sati.

Osječki humanitarci s Emirom Taljanovićem (IZVOR: Privatna arhiva)

Navedeni će humanitarci svakako ostati u kontaktu s organizacijom Pomozi.ba, a budući da je odaziv ljudi koji žele pomoći i dalje velik te se širi i van granica istočne Hrvatske, pa i u inozemstvo, uskoro planiraju organizirati akciju prikupljanja sredstava za određenu ugroženu bosanskohercegovačku obitelj, bilo financijski, bilo nabavljanjem građevinskih materijala. Ostanite, stoga, u tijeku i pratite njihov rad kako biste i vi mogli pružiti pomoć kada na to bude došao red.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest