Europa nema zaliha

Cijena maslaca nezaustavljivo raste: U Hrvatskoj maslac skuplji nego u Njemačkoj i Francuskoj

Posljednjih mjeseci maslac diljem Europe poskupio gotovo 70 posto, a stručnjaci uvjeravaju da će nastaviti rasti

Cijena maslaca, čini se, itekako ima putra na glavi. Ovisno o trgovini, pakiranje od 250 grama ide i do četiri eura, piše Danas.hr.

Posljednjih je mjeseci cijena maslaca diljem Europe na rekordno visokim razinama. Prema dostupnim podacima, veleprodajna cijena maslaca u Hrvatskoj doseže drugi najviši iznos u Europi – 8,49 eura po kilogramu. Za usporedbu, u Njemačkoj, Španjolskoj i Francuskoj maslac je jeftiniji, dok je prosjek na razini Europske unije oko 7,78 eura.

Image

Slastičari diljem Hrvatske, među kojima i Darko Židak, vlasnik slastičarnice u Sesvetama, primjećuju drastičan rast cijena maslaca. “Cijena maslaca još uvijek raste, a prema mojim izračunima, povećanje je preko 130 posto u odnosu na ranije. Cijena maslaca uvijek je bila veća od cijene margarina ili zamjenskog maslaca”, kaže Židak.

Zbog toga mnogi slastičari smanjuju proizvodnju kolača koji sadrže maslac. Židak navodi da su morali smanjiti količinu proizvoda s maslacem kako bi opstali na tržištu.

Prema podacima Croatiastočara, godišnja potrošnja maslaca u Hrvatskoj iznosi oko 8 tisuća tona, od čega više od 5 tisuća tona dolazi iz uvoza.

Branko Bobetić, direktor gospodarskog udruženja Croatiastočar, objašnjava da je do snažnog porasta cijene došlo zbog povećane potražnje, malih zaliha i činjenice da prerađivači mlijeko sve više koriste za proizvodnju sireva, koji su profitabilniji od maslaca.

Europa nema zaliha, pa cijena raste

Bobetić također napominje da je Europa prije pet ili šest godina bila krcata maslacem. “Trebalo ga je prodati na globalnim tržištima i cijene su pale. Europa sada nema zaliha, pa ni mi u Hrvatskoj, stoga je potražnja veća, a cijene rastu”, rekao je Bobetić.

Potrošači su također sve svjesniji rasta cijena. Ljubica iz Zagreba kaže da su troškovi svakodnevnih namirnica značajno porasli, a Pero iz Zagreba dodaje da novac brzo nestane, a da ni ne zna na što ga je potrošio.

Bobetić ističe da su potrošačke cijene svih grupa hrane u Hrvatskoj porasle za više od 40 posto u posljednje tri godine. Kod mesa je rast bio oko 25 posto, dok su mliječni proizvodi, uključujući maslac, poskupjeli za 27 posto.

Maslac, koji se ne tako davno prodavao za 2 eura, sada doseže cijene do 4 eura. A koliko će koštati u prosincu, kada potražnja zbog blagdana doseže vrhunac, nitko se ne usuđuje prognozirati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest