Humanost bez granica

Osječani ujedinjeni za Jablanicu: “Žena koja me primila počela je plakati od sreće“

Facebook/Marin Sužnjević

Spomenuti dvojac ne planira stati samo na ovoj, već najvjerojatnije već u studenom organizirati novu akciju prikupljanja potrepština stradalima u Bosni i Hercegovini

Osječani su se ovih dana na različite načine angažirali kako bi pomogli stanovnicima Jablanice u tome da što bezbolnije prebrode posljedice smrtonosnih poplava koje su pogodile njihovo područje.

Među njima su Marin Sužnjević i Danijel Ljubić Boni, Donjograđani koji već godinama organiziraju brojne akcije prikupljanja pomoći za potrebite, uključujući sirijske izbjeglice i stanovništvo pogođeno potresom u Petrinji 2020. godine. Naime, prvotno su u Facebook grupi DONJI GRAD OSIJEK D.G.O. objavili kako će uskoro prikupljati sredstva za stanovnike Jablanice, a potom prošloga petka u prijepodnevnim satima postavili kombi za to u donjogradskom središtu.

“Ljudi su donosili svašta i sve je bilo dobrodošlo – od Tic Tac bombona i kartona vode, preko higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje, pa sve do većih količina hrane i garderobe za sve uzraste. Jedino nismo uzimali novce“, ističe Danijel koji se sutradan o svom trošku i sa svim potrepštinama istim kombijem zaputio prema susjednoj Bosni i Hercegovini.

Kombi u kojemu su se prikupljale potrepštine (IZVOR: Facebook/Marin Sužnjević)

Put je, kaže, trajao svega četiri sata te je bilo planirano ići izravno u Jablanicu, no na kraju su potrepštine, prema uputama Azre Vrtić, odvezene u Crveni križ Konjic. Tamo ih je bilo najisplativije predati budući da im u Jablanicu pristižu namirnice sa svih strana te ih više gotovo nemaju gdje staviti.

“Kada sam joj rekao odakle sam, žena koja me primila počela je plakati od sreće i zahvaljivati mi na tome što sam prevalio toliku udaljenost da bih im donio potrepštine, ali i svim dragim ljudima koji su ih prikupili. Kako sam shvatio, većina su njih iz te ustanove volonteri koji su se prema meni ponašali kao da sam im dovezao tri kamiona zlata. Bili su izuzetno srdačni i prijazni te me odmah krenuli ispitivati što ću pojesti i popiti, no zadržao sam se kod njih kratko i brzo krenuo natrag za Osijek“, prepričava Danijel.

Dostavljene potrepštine Crvenom križu Konjic (IZVOR: Facebook/Boni Osijek)

Spomenuti dvojac ne planira stati samo na ovoj, već najvjerojatnije već u studenom organizirati novu akciju prikupljanja potrepština stradalima u Bosni i Hercegovini. Naime, uskoro će im trebati alati, sredstva za dezinfekciju te gumene čizme i rukavice, a ugrožene su i ostale bosanskohercegovačke općine poput Kiseljaka, pa će trebati i njima pomoći.

Inače, sredstva za pomoć stanovnicima Jablanice prikupljali su i DVD Ivanovac te Škola Rukometa ŽRK Osijek i veteranke ŽVRK Osijek, u suradnji s Lukom Novakovićem kao organizatorom akcije “Osijek za Jablanicu – humanitarna pomoć“. Lijepe su to, a možda za nas relativno male geste koje stradalima život znače, pa pozivamo i sve ostale građane na bilo kakvo uključivanje u pružanje pomoći tim ugroženim ljudima.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest