Traumatično iskustvo

Slavonski par svjedočio uraganu u Floridi: “Kao začarani gledate taj prizor iz kuće i ne možete se pomaknuti“

Screenshot/Youtube

Ana i Nino odlučili su ostati u svojemu domu, unatoč upozorenjima o evakuaciji, vjerujući u to da su njihova pripremna djela dovoljna

Osječanka Ana Rice i Vukovarac Nino Šimunović koji trenutno žive u Bradentonu na Floridi iskusili su noćnu moru tijekom uragana Milton. Ovaj uragan, koji je bio proglašen najrazornijim u povijesti SAD-a, stigao je ranije nego što je očekivano, uzrokujući strah i paniku među stanovnicima.

Ana opisuje trenutak kada je jak vjetar počeo puhati u 20 sati, čime je započela stravična noć. Nakon bučnih udara vjetra, nastupila je zaglušujuća tišina, a ubrzo zatim, oko 23 sata, uragan je pokazao svoju punu snagu, rušeći drveće i izazivajući teške kiše.

“Na kraju nismo niti otišli u kuhinju, skamenili smo se u dnevnoj sobi. Kao začarani gledate taj nevjerojatni prizor koji se događa vani i ne možete se pomaknuti“, rekla je za Jutarnji potresena Ana.

Nakon oluje, Ana i Nino našli su se bez krova, ali zahvalni na tome što su živi. Njihov je dom bio na putanji uragana, a šteta je koju su pretrpjeli ogromna. Iako su imali pripremljenu sigurnu zonu u kuhinji, strah ih je primorao da se skupe u dnevnoj sobi i promatraju vanjski kaos. Njihova situacija nije bila jedinstvena – mnogi su se stanovnici Bradentona sklonili u lokalnu školu koja je postala utočištem tijekom uragana.

Ana i Nino odlučili su ostati u svojemu domu, unatoč upozorenjima o evakuaciji, vjerujući u to da su njihova pripremna djela dovoljna. Tijekom noći, njihova djeca koja žive na drugim mjestima bila su im najveći izvor tjeskobe i brige. Ana je, u trenutku panike, naglašavala kako su nervoza i strah bili prisutni tijekom cijelog događaja, a najteži dio bio je neizvjesnost o tome što slijedi.

U srijedu su, dok su se pripremali, pomno pratili prognoze. No, kada je uragan došao, šteta je bila veća od onoga što su mogli zamisliti. U trenutcima nakon oluje, Ana je izvještavala o uništenju u svom dvorištu, uključujući drvo koje je iščupano s korijenom. Kontaktirali su prijatelje kako bi potvrdili da su svi u redu, a otkrili su da su problemi s komunikacijom uobičajeni tijekom oluja.

Dan nakon uragana, Ana se osjećala preplavljeno. Iako su imali sreće što su preživjeli, mnogi su se stanovnici Bradentona suočili s ozbiljnim posljedicama. Ana je s tugom razmišljala o svemu što je izgubila i koliko je teško obnoviti život nakon takve katastrofe. Danas, kada se osvrne na tu noć, razmišlja bi li im bilo bolje da su poslušali naredbu za evakuaciju.

U međuvremenu, vatrogasci i hitna pomoć iz drugih dijelova zemlje pokušavali su se probiti kroz razrušene ceste kako bi pomogli onima koji su ostali bez krova. Prema prognozama, uragan Milton ostavit će duboke ožiljke na ovom području, a posljedice će se osjećati još dugo.

Ana i Nino, koji su se nastanili u SAD-u, svjesni su da su izloženi prirodnim katastrofama, no iskustvo s uraganom Milton bilo je nešto što nikada neće zaboraviti. Oni su simbol otpornosti i snage, boreći se s neizvjesnošću i traumama koje su proživjeli te uzdajući se u bolju budućnost.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest