sezona respiratornih bolesti

Ambulante pune pacijenata: Svakog tjedna dvije tisuće novozaraženih koronom, a zabilježeni i prvi slučajevi gripe

Davor Javorović/PIXSELL

Stigla je gripa, a ambulante su pune i zbog korone, sve su češće i pneumo-kokne bolesti, a posebno upale pluća što za kronične bolesnike može biti fatalno

Da je krenula jesen, a s njom i povratak u zatvorene prostore, među prvima osjete liječnici obiteljske medicine. “U zadnja dva tjedna imamo povećani broj pacijenata s respiratornim infekcijama. Naravno, to su uglavnom virusne infekcije. Nešto ima i Covida, zapravo, dosta ima Covida, ali to su sve blaži oblici”, govori za RTL liječnica obiteljske medicine Vesna Rukavina Potočki.

Izrečeno u brojkama, stanje je ovakvo – od lipnja bilježimo uzlazni trend u broju oboljelih od Covida, u posljednjih mjesec dana, svakog je tjedna više od dvije tisuće novozaraženih. Nedavno su potvrđeni i prvi sporadični slučajevi gripe. A od početka godine zaprimljeno je 35 prijava pneumokoknih bolesti, dok ih je lani ukupno bilo 40. Uzrokuje ih bakterija pneumokok, koja dovodi do upale pluće, kao i niza drugih respiratornih bolesti. Prenosi se kapljičnim putem, smrtnost zaraženih je pet posto.

“Najugroženija su mala djeca, osobe starije od 65 godina, sve one osobe koje imaju neku kroničnu bolest, poput bolesti pluća, srca, dijabetes, oštećenje funkcije bubrega i jetre”, upozorava Gordana Pavliša, pulmologinja u Klinici za plućne bolesti KBC-a Zagreb.

“Da bi mogli biti u kontaktu, raditi, ne sjediti samo kod kuće dobro je cijepiti se”, govori predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach.

Što je kod djece i obvezno, ali da bi to trebalo ponoviti i u odrasloj dobi, malo tko zna. Po procijepljenosti smo ispod europskog prosjeka, iako cjepivo postoji već 40 godina. “Nisam čula i vjerojatno se neću cijepiti”, kaže Biljana iz Zagreba.

Navala na cijepljenje

I zato se treću godinu zaredom nastavlja kampanja Reagiram i preveniram. Uskoro slijedi navala na cijepljenje protiv gripe pa liječnici apeliraju na građane da iskoriste priliku i odmah prime i cjepivo protiv pneumokoka. Za gripu je osigurano 450 tisuća doza cjepiva, a za pneumokok 20 tisuća.

“Hrvatskim programom cijepljenja i prevencije bolesti preporučuje se cijepiti svim osobama starijima od 65 godina te onim mlađima koji imaju neki od rizičnih čimbenika”, poziva infektolog u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, Rok Čivljak.

Za navedene skupine ono je besplatno, a dostupno je cijele godine. Građani se cijepiti mogu u ordinacijama obiteljske medicine i županijskim zavodima za javno zdravstvo, a to je dovoljno učiniti samo jednom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest