Monstruozni zločin

U Našicama silovali djevojku s mentalnim teškoćama i dobili (samo) 2 godine zatvora

Dubravka Petrić/PIXSELL

Sud je kao olakotnu okolnost uzeo to što su dvojica muškaraca sudjelovala u Domovinskom ratu i imaju obitelji

Trojica muškaraca, među kojima je bio i policajac, osuđeni su na dvije godine zatvora zbog seksualnog iskorištavanja djevojke s mentalnim teškoćama u okolici Našica. Djelovali su od 2012. do 2014. godine, zlostavljajući žrtvu na različitim lokacijama, uključujući pašnjake, kukuruzišta i vlastite kuće. Djevojka je bila na mentalnoj razini djeteta, što joj nije omogućilo da se odupre napadima, piše Index.

Unatoč ozbiljnosti zločina, svaki od optuženih dobio je samo dvije godine zatvora. Sud je kao olakotnu okolnost uzeo to što su dvojica muškaraca sudjelovala u Domovinskom ratu i imaju obitelji. Policajac, koji je treći osuđeni, također je dobio istu kaznu, a njegova dužnost da štiti ljude nije se uzela kao otegotna okolnost.

Stručnjaci poput odvjetnika Rafaela Krešića izrazili su zabrinutost zbog primjene olakotnih okolnosti u ovakvim slučajevima. Krešić smatra da bi sudjelovanje u ratu trebalo biti relevantno, ali ne bi smjelo značajno smanjivati kazne za teške zločine, osobito onda kada su žrtve ranjive.

Ova presuda izazvala je javnu raspravu o pravosudnim praksama u Hrvatskoj, posebno u vezi s primjenom olakotnih okolnosti u slučajevima teškog seksualnog nasilja. Mnogi smatraju da ovakva praksa ugrožava ljudska prava žrtava i narušava povjerenje u pravosudni sustav.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest