''Prestanite štititi silovatelje''

Prosvjed zbog slučaja osječkog ginekologa: Umrljali madrac ‘krvlju’ pred Ministarstvom te zatražili Beroševu ostavku

Josip Regović/PIXSELL

Prosvjednice su simbolično postavile madrac ispred Ministarstva zdravstva, prolivši po njemu crvenu boju koja je simbolizirala žensku krv te ističući kako se žrtve često ne prijavljuju

Ženske organizacije diljem 17 hrvatskih gradova danas su organizirale simbolične akcije u znak protivljenja nasilju s porukom “Prestanite štititi silovatelje”. U Zagrebu je održan prosvjed ispred Ministarstva zdravstva, gdje su prosvjednice zahtijevale ostavku ministra i drugih odgovornih osoba upletenih u slučaj osuđenog ginekologa iz osječkog KBC-a, piše net.hr.

Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske, istaknula je kako je glavna poruka prosvjeda potreba za zaustavljanjem institucionalnog nasilja te osuda toleriranja pogrešaka koje vode do eskalacije nasilja. Naglasila je slučaj osječkog onkološkoga liječnika optuženoga za silovanje pacijentice koji je nastavio raditi tijekom kaznenog postupka.

Prosvjednice su zahtijevale ostavke odgovornih u Ministarstvu zdravstva, Upravnom odboru i ravnatelju KBC-a Osijek, kao i odgovornih u Hrvatskoj liječničkoj komori, optužujući ih da nisu poduzeli potrebne korake za zaštitu žena. Također, tražile su zakonske izmjene kako bi se spriječili slični slučajevi u budućnosti te osigurala bolja nacionalna politika protiv nasilja nad ženama.

Osim toga, prosvjednice su simbolično postavile madrac ispred Ministarstva zdravstva, prolivši po njemu crvenu boju koja je simbolizirala žensku krv te ističući kako se žrtve često ne prijavljuju, ali i da je ove godine zabilježen veliki porast različitih oblika nasilja nad ženama, a posebno femicida.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest