U Hrvatskoj je prošle godine kilogram krumpira u prosjeku iznosio oko 1,5 po kilogramu, u svibnju ove godine između 60 centi i 1,2 eura. Cijena je sada i niža – a predviđanja su da će još pasti
Ovih se dana na poljima diljem zemlje – vadi krumpir. Ima ga više nego ikad, a zbog rekordnih količina, kako kod nas tako i u ostatku Europe, cijena mu pada, piše Danas.hr. To odgovara potrošačima, a što je s proizvođačima?!
“Mora se prodati, jer bu klicu počeo puštati i gotovo. Nema – tam do Nove godine, Tri kralja – kaj je – je”, kaže za RTL Zlatko Paj. Zlatko je sav krumpir već iskopao i to nikad ranije. Kaže, ne pamti ni kada ga je bilo ovoliko.
“Godina je vrhunska kaj se tiče toga, jedino problem je ponuda velika. Pa cijene su…”, rekao je i objasnio da prodaje krumir po euro. A, prošle godine – kada ga je bilo puno manje prodavao ga je duplo skuplje. Viškovi krumpira gomilaju se i u ostatku Europske Unije. Višak ponude znači i niže cijene. Njemačka Poljoprivredna komora izvijestila je kako su one niže iz tjedna u tjedan!
U Hrvatskoj je prošle godine kilogram krumpira u prosjeku iznosio oko 1,5 po kilogramu, u svibnju ove godine između 60 centi i 1,2 eura. Cijena je sada i niža – a predviđanja su da će još pasti.
“Teško je to špekulirati s cijenama. Znamo da iz godine u godinu osciliraju. Naše potrebe možemo manje-više zadovoljiti s našom proizvodnjom – kad je dobra godina kao ova. Međutim vidjet ćemo što će nam donijeti jesen”, kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.
Na prostoru Europske unije lani je proizveden višak krumpira u vrijednosti 307 milijuna eura, a najviše ga je izvezeno u Egipat i Alžir. Za daljnje formiranje cijena čeka se zbrajanje ukupne količine krumpira na svim tržištima. Ako će cijene još padati, to ide u korist potrošačima dok su uzgajivači zabrinuti, a posebice mali koji urod nemaju gdje skladištiti.
“Ja mislim da ćemo to do proljeća prodati. Nadam se, daleko je proljeće. Mislim da bude. Nadamo se”, kaže Ivka Paj.
A, da bi ekonomska računica na kraju godine bila dobra i da ne ostane viškova, iz Komore savjetuju malim proizvođačima da se udruže jer će tako povoljnije i lakše prodati zalihe krumpira.