Sigurnost ili udar na džep?

Poskupljuju tehnički pregledi za oko 15 posto: ”Naknade se nisu mijenjale 10 godina”

Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Ako ne dođe do promjena u predloženim visinama naknada, cijena redovnog ili izvanrednog tehničkog pregleda za mopede, motocikle ili lake prikolice povećala bi se s 12,30 na 14,19 eura

U Hrvatskoj se planira povećanje troškova i naknada koje plaćaju vlasnici vozila za više od 15 %. To je predviđeno u prijedlogu izmjene visine naknada za tehnički pregled i druge usluge koje se obavljaju u stanicama za tehničke preglede vozila. Prema odluci Ministarstva unutarnjih poslova, ovaj je prijedlog trenutno u javnoj raspravi koja traje do 1. rujna.

Ako ne dođe do promjena u predloženim visinama naknada, cijena redovnog ili izvanrednog tehničkog pregleda za mopede, motocikle ili lake prikolice povećala bi se s 12,30 na 14,19 eura, što je gotovo dva eura više.

Cijena tehničkog pregleda za osobne automobile, priključna vozila ili traktore porasla bi s 20,25 eura na 23,36 eura, odnosno za nešto više od tri eura. Tehnički pregled autobusa ili teretnih automobila poskupio bi s 32,55 eura na 37,55 eura.

EKO-test, odnosno ispitivanje ispušnih plinova za vozila s dizelskim motorom, trebao bi poskupjeti za nešto više od dva eura,točnije na 15,71 euro. Vozila bi s BEZ-KAT motorom plaćala 8,12 eura, dok bi se cijena za vozila s REG-KAT motorom povećala za nešto više od dva na 15,25 eura.

Predlaže se i blago povećanje cijena usluga koje prethode registraciji i produženju važenja prometne dozvole, i to na nešto više od sedam eura. Nova cijena naplate propisanih obveza po usluzi (2,64 eura) povećala bi se za 35 centi.

Ovjera prometne dozvole (7,06 eura) koštala bi euro više, dok bi odjava vozila i izdavanje potvrde iz evidencije bila skuplja za 28 centi (2,18 eura). Izdavanje registarskih i izvoznih pločica poskupilo bi za 35 centi (2,64 eura), a zamjena ili izdavanje nove prometne dozvole za nešto više od eura (7,92 eura).

Dodatni pregled plinskih instalacija poskupio bi na 10,16 eura, dok bi pregled vozila radi promjene tehničkog stanja koštao 7,59 eura. Utiskivanje broja šasije bi poskupjelo za dva eura (15,25 eura), a izdavanje pokusnih pločica i potvrde (2,64 eura) za 35 centi više. Obrasci i registri tehničkog pregleda (1,43 eura) naplaćivali bi se 19 centi više.

”Te naknade nisu mijenjane deset godina, pa smatram da je ovaj potez sasvim opravdan. Tih petnaestak posto poskupljenja, kada je riječ o općoj sigurnosti i sigurnosti u prometu na cestama, ne bi trebalo predstavljati problem vlasnicima vozila. Nekoliko eura nije značajan trošak, a pridonosi sigurnosti u prometu na cestama i stabilnosti sustava tehničkog pregleda”, izjavio je Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske za Poslovni.hr.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest