pripremite se na vrućine

Stiže nam prvi toplinski val ove godine, temperature rastu do 38°C. Meteorolozi: “Radi se o fenomenu toplinske kupole”

PIXSELL/Severe Weather

Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplinske valove

Tjedan pred nama donosi nam prvi toplinski val ove godine. Meteorološka stranica Severe Weather Europe donosi opširnu prognozu uz napomenu da će temperature u dijelovima Starog kontinenta prijeći i 40 stupnjeva Celzijusa, a najnenormalnije se očekuju na području srednje Europe i Balkanskog poluotoka.

“Ovaj obrazac proširit će se diljem Europe prema sredini tjedna, dok će se blokirajući maksimum postupno pomaknuti na istok prema vikendu. Zatim će uslijediti progresivni pad u zapadnu Europu i mogao bi povećati vjerojatnost ponovnog lošeg vremena”, navode meteorolozi.

Glavni uzrok nadolazećeg toplinskog vala je stabilan atmosferski obrazac poznat kao toplinska kupola. Kada se uspostavi dugotrajno stabilno vrijeme, ovaj fenomen pojačava toplinske valove. Toplinska kupola djeluje poput poklopca na loncu. Ona zahvaća znatno topliju zračnu masu i pritišće je prema tlu. Zračna masa se pritom značajno zagrijava kako dolazi do najnižih nadmorskih visina. 

Pod toplinskom kupolom dnevne prosječne i maksimalne temperature obično su znatno iznad uobičajenog prosjeka. Kada je toplinska kupola vrlo izražena, može doći do obaranja temperaturnih rekorda. Kako ulazimo u sredinu lipnja, čekaju nas stabilniji, ali znatno topliji vremenski uvjeti.

Toplinska kupola se širi iz mediteranskog područja prema središnjoj i istočnoj Europi te donosi znatno topliju zračnu masu u odnosu na prvu polovicu mjeseca. Prvi značajniji toplinski val meteorološkog ljeta 2024. razvit će se od utorka do subote, noseći anomalno toplu zračnu masu na veliki dio europskog kontinenta.

Izvor: Severe Weather Europe

Val vrućine u novom tjednu predviđaju i domaći meteorolozi.

“U nastavku tjedna na kopnu pretežno sunčano, često i vedro, te stabilno i vruće. Vjetar većinom slab, u srijedu i umjeren jugozapadni. Osobito u istočnoj Hrvatsskoj i unutrašnjosti Dalmacije najviša temperatura već do četvrtka mogla bi dosezati i 35 °C, što je granica za nastup toplinskog vala. Podjednaka temperatura od srijede i duž dalmatinske obale – posvuda će na moru biti sve više vruće, uz i noći sve toplije. Obilje sunca i vedrine pratit će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar u poslijepodnevnim satima – pravo stabilno ljetno vrijeme.”, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

>> Rastu temperature, otvaraju se bazeni na Kopiki!

Vrhunac toplinskog vala u Slavoniji

Najviše temperature u našim istočnim krajeviam očekuju se od četvrtka do subote. Prema trenutnoj prognozi norveškog meteo servisa Yr.no najviša dnevna temperatura u Osijeku bi u subotu mogla iznositi paklenih 38 Celzijevih stupnjeva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari