postao je pravi luksuz
Blagdan bez odojka na stolu? Uz ove cijene to je za većinu nažalost realnost
Rijetko tko može zamisliti blagdane bez odojka na stolu. No zbog 50% samodostatnosti svinjetinom i afričke svinjske kuge postoje dva problema - manjak odojaka i visoke cijene. Kilogram se lani mogao kupiti za 40-ak kuna, nešto više od 5 eura, a ove godine kilogram košta od 7 do 9 eura, a rastu cijena tu nije kraj
Građani bi za blagdan rado pojeli komad odojka. Mnogi će platiti koliko god trebalo jer smatraju da se bez njega ne može, a da se ionako uglavnom jede samo jednom na godinu.
"Ja ću radije više platiti, al da je pravi odojak, a ne neki patvoreni u kojem su antibiotici, voda, čujte ni sam ne znam što sve stvaraju s njime." kaže za RTL Zagrepčanin Branimir.
Sadržaj se nastavlja...
Upravo se čita
-
-
Prvi put nakon nesreće progovara i sam Banožić koji u velikom ekskluzivnom intervjuu kolegi Jarku otkriva osjeća li se krivim, poznaje li poginulog Šarića i kako će se braniti
-
Pred nešto više od 10 tisuća navijača Osječani su zasluženo slavili pogodcima Jurišića i Matkovića
Njegova sugrađanka Mirjana ističe da si neće svi moći priuštiti
odojka:
"Ima onih koji imaju, a ima i nas koji nemamo."
Neki smatraju da će cijena za 10 dana biti i veća od 10 eura za kilogram.
"To su cijene koje su apsolutno apsurdne. Ja mislim da bi naši ljudi, naši sugrađani na tu priču trebali reći nešto vrlo protestno, a to je da plaćamo najskuplju hranu u Europi. To je sramota!" ljutito kaže Miro iz Zagreba.
Dobar dio građana zato već ima naviku kupovati izravno s obiteljskih gospodarstava. No, ni od njih ne stižu dobre vijesti.
Na farmi u okolici Bjelovara, dva i pol tjedna prije Božića nema odojaka, ostale su samo svinje za tov.
"Odojaka više nema. Za ovu godinu - gotovo. Zadnji odojci su otišli prije nekih 15-ak dana. Mnogi koji traže pitaju mogu li ih nekome drugome uputiti, a nažalost ne mogu nikome. " kaže Slobodan Lončar, vlasnik OPG-a.
Tvrdi da je žalosno i to što je većina kupaca sa sela, oni koji su navikli pojesti nešto domaće, a sami više ne uzgajaju. Odojci su se ovih dana prodavali za 5 eura po kilogramu. Inače, u isto vrijeme lani cijena se kretala između 3.5 i 4 eura.
"Cijene su abnormalne. Skočile su sada, jako su visoke, a do Božića i Nove godine ne bi htio predviđati, ali sigurno će ići još - to je 100%." kaže Slobodan.
Odojak je tako postao više od luksuza, a sada priznajte, jeste li ikad pomislili da će vam trebati toliko novca, vještine i sreće samo da biste imali jedan komad mesa na blagdanskom stolu?
Izdvojeno
-
Često se kao razlog pohađanja instrukcija navodi nedovoljna kvaliteta nastave u javnim školama, što potvrđuje i povećan interes učenika za dodatne pripreme za državnu maturu u privatnim aranžmanima
-
Unatoč porastu broja dana s jakim vjetrom u Osijeku u proteklim godinama, analiza pokazuje kako su varijacije učestalosti vjetrovita vremena normalne, dok je buduće trendove teško predvidjeti zbog brojnih lokalnih čimbenika
-
Rafale su u niskom letu nadletjeli Osijek i tako odali počast operaciji Bljesak
-
Dizajn stana u Osijeku potpisuju STUDIOPI iza kojeg stoji arhitektica Iva Pauzar i nagrađivani dizajn studio Regular Company
Reci što misliš!