Vijesti / Ostalo

objavio dzs

Stopa inflacije u listopadu najniža još od siječnja 2022.

Stopa inflacije u listopadu najniža još od siječnja 2022.
Igor Kralj/PIXSELL

Pale su cijene prijevoza 0,6 (posto), te hrane i pića za pola posto

Stopa inflacije u listopadu bila je 5,8 posto i u odnosu rujan cijene su porasle za 0,5 posto. Na mjesečnoj razini porasle su najviše cijene odjeće i obuće (11 posto), komunikacija (2,7posto). Pale su cijene prijevoza 0,6 (posto), te hrane i pića za pola posto. Nije puno, ali čovjeka veseli.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini porasle su sve kategorije, a najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u kategoriji restorana i hotela, 12,1 posto. Slijede hrana i bezalkoholna pića s 8,7 posto, rekreacija i kultura sa 6,7 posto, dok su kategorije odjeće i obuće te raznih dobara i usluga zabilježile skok za po 6,6 posto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadalje, cijene u kategoriji zdravlja porasle su 6,4 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 6,3 posto, obrazovanja za 5,5 posto, a alkoholnih pića i duhana za 5,4 posto. Komunikacije bilježe rast od 5,1 posto, prijevoz 4,2 posto, dok su najblaže porasle cijene u kategoriji stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, za 0,3 posto.

Prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), u komponenti hrana, piće i duhan porast cijena na godišnjoj razini iznosio je 8,2 posto. Cijene usluga porasle su za 7,3 posto, a industrijskih neprehrambenih proizvoda bez energije za 5,8 posto. S druge strane, pad cijena zabilježen je u komponenti energije, za 0,3 posto, priopćili su iz DZS-a.


Izdvojeno

Reci što misliš!