Vijesti / Ostalo

vrijedna sirovina

Po nalogu EU boce i čepovi odsad nerazdvojni, evo i zašto

Po nalogu EU boce  i čepovi odsad nerazdvojni, evo i zašto
RTL

U Hrvatsku su stigli čepovi koji ostaju trajno pričvršćeni na bocu. Europska je unija to naložila svim državama članicama jer su upravo čepovi među najvećim zagađivačima okoliša

Boce i čepovi od sada su nerazdvojni, i nakon otvaranja i tijekom konzumacije. Karlo Balja iz Zagreba to nikada nije vidio i to mu se ne čini u redu.

"Pa ne može se fino odvrnuti do kraja", rekao je Balja za RTL televiziju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije ideja trgati čepove, već smanjiti količinu odbačene plastike. Nova je to direktiva Europske unije koja postaje obvezna i na bocama i na tetrapaku od srpnja sljedeće godine.

Sanda Božić iz Zagreba nova je pakiranja primijetila na tetrapaku mlijeka.

"Kod nekih je malo nezgodno jer se proljeva, ali je zapravo u redu", kazala je.

Ivana Klarušek iz Zagreba misli da je to nespretno.

Puno više smeta u prirodi. Marina Matijević iz Inicijative Ja bolji građanin pojasnila je da su čepovi veliki zagađivači okoliša.

"Radi se o vrijednoj sirovini koja se može reciklirati", dodala je.

Za jedne smeće, za druge lijek. Čakovečka udruga već godinama reciklira čepove iz cijele zemlje. Prodaju ih otkupljivaču, čuvaju okoliš i kupuju lijekove.

Emil Vibović, predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, kazao je da su se prikupljanju plastičnih čepova priključila i komunalna poduzeća.

"Od 2013. do danas prikupili smo preko 470 tona plastičnih čepova", rekao je.

Ne brinu ih previše nova pravila Europe.

"Smatram da će opet biti čepova za nas. Da će se oni ipak greškom ili namjerno odvajati od flaša. Molim građane da budu pažljivi i da nam skupljaju i dalje čepove", poručio je Vibović.

Potrošnja plastike u svijetu gotovo će se utrostručiti za manje od četiri desetljeća. Po nedavnim studijama, ukupna težina plastike na Zemlji je četiri puta veća od težine svih živih bića na planeti.

"Na nekoj globalnoj razini kada pričamo, radi se o devet posto plastike koja se učinkovito reciklira, što znači da ovaj 91 posto ne završi na reciklaži - završi u odlagalištima, ili se zapali, ili završi na nesreću u prirodi", rekla je osnivačica Ditch Plastic Croatia Tihana Veljačić.

Matijević je zaključila: "Zato je vrlo važno kada sada vidimo da je taj čep pričvršćen za ambalažu, da ga ne čupamo, da ga ne trgamo, već da ga odvojimo zajedno sa samom ambalažom."

Ovaj sitan detalj u dizajnu, smatraju ekolozi, smanjit će plastični otpad na plažama za najmanje deset posto.


Izdvojeno

Reci što misliš!