Vijesti / Ostalo

Velika novost za studente

Od iduće akademske godine uvode se nove iksice, bit će i u digitalnom obliku

Od iduće akademske godine uvode se nove iksice, bit će i u digitalnom obliku
SiB.hr

HSZ predlaže da se studentska iskaznica putem čipa koristi kao kartica za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i drugo

Početkom iduće akademske godine uvode se nove studentske iskaznice, izmjena novog Pravilnika u završnoj je fazi, a budu li prihvaćeni prijedlozi Hrvatskog studentskog zbora, iksice bi mogle služiti i kao ključ za studentske domove, karta u prijevozu te europska studentska karticam javlja HINA.

Predstavnici Hrvatskog studentskog zbora članovi su Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi pred kojim su iznijeli niz prijedloga za proširenje funkcionalnosti studentske iskaznice, prema kojima ona više ne bi služila samo kao sredstvo plaćanja u menzama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o prijedlozima iz Rezolucije o studentskoj iskaznici koju je Zbor usvojio krajem prošle godine, a u kojoj se ističe da su modernizacijom života potrebne promjene koje bi olakšale komunikaciju i svakodnevni život studenata.

Zbor ističe da je uvođenjem digitalne osobne iskaznice početkom kolovoza 2021. postavljen temelj za razmatranje uvođenja digitalnog oblika studentske iskaznice, odnosno mobilnog studentskog identiteta. 

"Iksica kakva je sad je prošlost, od iduće akademske godine idu nove iskaznice. Nove iksice neće imati isti čip, odnosno neće imati magnetsku traku, fizički nova iksica ide od iduće akademske godine, a digitalni oblik, odnosno uvođenje mobilnog identiteta ide od sredine akademske godine, kazala je Hini Matea Vasilj, članica Povjerenstva za izmjenu Pravilnika o studentskoj ispravi iz HSZ-a.

Prijedlog HSZ-a: Iksica za ulaz u prostore visokih učilišta, NSK...

HSZ predlaže da se studentska iskaznica putem čipa koristi kao kartica za ulaz u prostorije visokog učilišta, studentske domove, sportske objekte u vlasništvu visokog učilišta, Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i drugo.

"Imamo različita stanja na različitim sveučilištima. Primjerice u Varaždinu se u studentski dom ulazi karticama, jednako kao i u Splitu i Dubrovniku", rekla je Vasilj.

Istaknula je da neki domovi imaju infrastrukturu i potrebno je samo definirati na koji se način pristupa podacima studenta, odnosno s obzirom na to da je visoko učilište vlasnik podataka studenata, trebalo bi prilikom podizanja iksice potpisati da studentski dom smije koristiti podatke studenata da im pridruži sobu i da mogu ući u nju.

Osim toga, HSZ predlaže da iksica zamjeni klasične pretplatne karte u javnom prijevozu, no, na iksicu kao pokaz za tramvaje i autobuse još će se neko vrijeme morati pričekati. Naime, ZET ima puno nižu sigurnosti nego što iksice propisuju pa integracija nije moguća dok ne unaprijede svoj sustav. Ne zato što to netko ne dopušta, nego zato što njihov sigurnosni standard nije na razini, objasnila je Vasilj.

Moći će je koristiti studenti i u programima razmjene na europskim sveučilištima

S HŽ-om je, pak, druga priča, oni imaju zavidnu razinu sigurnosti na svojim uređajima i mogli bi se puno lakše integrirati na razini cijele Hrvatske, kaže.

Prijedlog HSZ-a koji je, kako je rekla, u procesu provedbe je uklapanje iksice u European student identifikator.

Tako će je studenti moći koristiti na programima studentske razmjene na europskim sveučilištima kao i za ostvarivanje studentskih pogodnosti tijekom putovanja. Svaki student dobiva europski studentski identifikator, broj piše na iksici i samim time ste uklopljeni u europsko sveučilište, naglašava.

Novi pravilnik uskoro na e-savjetovanju

Ne želeći iznositi stajališta Povjerenstva o njihovim prijedlozima, Vasilj je rekla da sigurno neće biti prihvaćen njihov prijedlog da iksica služi kao sredstvo plaćanja.

Izrada novoga Pravilnika o studentskoj ispravi u završnoj je fazi te bi uskoro trebao biti objavljen na e-savjetovanju, potvrdilo je Hini Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Zadnji Pravilnik o studentskoj ispravi je donesen 25. srpnja 2014.

Osim predstavnika studentskog zbora u Povjerenstvu za izradu Nacrta prijedloga Pravilnika o studentskoj ispravi su i predstavnici Rektorskoga zbora, Zbora veleučilišta, Agencije za komercijalnu djelatnost, Sveučilišnog računskog centara Sveučilišta u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja.


Izdvojeno

Reci što misliš!