objavila europska komisija

Slavonska kobasica postala proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Emica Elveđi/PIXSELL

"Slavonska kobasica" je trajna fermentirana kobasica proizvedena od usitnjenog svinjskog mesa i slanine (udio mesa iznosi najmanje 70 posto) uz dodatak kuhinjske soli i začina (usitnjene slatke i ljute crvene paprike, mljevenog papra i češnjaka), što se nadjeva u svinjsko tanko crijevo

“Slavonska kobasica” je dobila europsku zaštićenu oznaku
zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u
Službenom listu Europske unije od 24. ožujka 2023. godine.

Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka
izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te
zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak zaštićene
oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog
podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju
autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva “Slavonska kobasica” pokrenula je Udruga
Čuvari slavonske tradicije koja je Ministarstvu poljoprivrede
podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom
“Slavonska kobasica”.

“Slavonska kobasica” je trajna fermentirana kobasica proizvedena
od usitnjenog svinjskog mesa i slanine (udio mesa iznosi najmanje
70 posto) uz dodatak kuhinjske soli i začina (usitnjene slatke i
ljute crvene paprike, mljevenog papra i češnjaka), što se nadjeva
u svinjsko tanko crijevo. Proizvodni postupak traje najmanje 45
dana i u tom se vremenu nadjeveno svinjsko tanko crijevo
podvrgava procesima fermentacije, dimljenja, sušenja i zrenja.

Riječ je o izduženoj kobasici valjkastog oblika koja se proizvodi
na području Slavonije. Ovitak je tamnosmeđe do crvenkaste boje, a
tekstura čvrsta i elastična. Presjek nadjeva je smeđe do
tamnocrvene boje, osim masnog tkiva koje može biti bijele do
narančaste boje. Mozaičnog je izgleda zbog ravnomjernog rasporeda
i veličine komadića mesa i masnog tkiva. Izvana ima miris po dimu
drva jasena, graba ili bukve, a iznutra po fermentiranom mesu i
češnjaku. Okus je skladna kombinacija fermentiranog mesa, soli,
češnjaka, paprike i mljevenog papra, što daje blagu ljutost bez
gorčine i kiselosti. Proizvodnja “Slavonske kobasice”, osim što
predstavlja gastronomski identitet Slavonije te se nalazi i u
njenoj turističkoj ponudi, dio je i tradicije, kulture i načina
života lokalnog stanovništva Slavonije, jer je proizvod nastao iz
tradicionalne svinjokolje kao jednog od najvažnijih običaja
slavonskog sela.

Detaljnu specifikacije zaštićene “Slavonske kobasice” 
pogledajte na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Uz sada registrirani naziv “Slavonska kobasica”, registrirani su
i nazivi proizvoda: Krčki pršut, Ekstra djevičansko maslinovo
ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinsko kiselo zelje /
Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski
pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički
soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran,
Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška
janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski
kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski
med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški
sir, Bjelovarski kvargl, Brački varenik, Varaždinski klipič,
Malostonska kamenica, Rudarska greblica, Dalmatinska pečenica,
Dalmatinska panceta, Lički škripavac, Bračko maslinovo ulje,
Zagorski bagremov med, Zagorski štrukli / Zagorski štruklji, Meso
istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina,
Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka, Lumblija, Goranski
medun i Dalmatinska janjetina.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari