Vijesti / Ostalo

domovina graševine

Vrhunska slavonska graševina predstavljena u Esplanadi

Vrhunska slavonska graševina predstavljena u Esplanadi
PR

Graševinu se najčešće povezuje uz prostor srednje Europe, a graševina je najznačajnija vinska sorta Hrvatske

Povodom Međunarodnog dana vina koji se obilježava 18. veljače udruga Graševina Croatica još jednom želi naglasiti važnost graševine u hrvatskom vinarstvu. Kao najzastupljenija vinska sorta u Hrvatskoj graševina zauzima 25% ukupnih površina vinograda, a u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju graševina je najvažnija sorta koja zauzima više od 60% vinograda, a kod nekih vinara i više od 80% posto.

Graševinu se najčešće povezuje uz prostor srednje Europe, a nekoliko eminentnih svjetskih vinskih publicista za domovinu graševine smatra prostor Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Na položajima u Baranji, Kutjevu, Erdutu i Srijemu graševina daje vina iznimne kakvoće kao iz redovnih tako i iz kasnih berbi, a u određenim godinama i ledenih berbi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica, dodatno naglašava izvrsno sljubljivanje graševine s širokim izborom jela, prvenstveno onih domaćih autentičnih kao što su riječna riba, suhomesnate delicije, odabrane vrste morske ribe, rižota, tjestenine, ali i prasetina i ostale vrste svinjskih pečenja.

„Graševina je sorta koja daje izvrsna svježa vina, a isto tako i  iznimna odležana vina punog tijela. Zato ju je lako i jednostavno ponuditi uz različitu hranu što će sigurno doprinijeti njenoj boljoj percepciji i afirmaciji“, rekao je Panenić.

Kao regionalna udruga vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica je glavni promotor graševine, ali i svih drugih vina koja dolaze iz ove vinogradarske regije među kojima je jako puno vina visoke kvalitete koja osvajaju zlatne medalje na brojnim međunarodnim ocjenjivanjima vina.

Vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja koja su osvojila najvažnije medalje u prošloj godini predstavljena su na radionici Vinske medalje visokog sjaja koja je nedavno održana u hotelu Esplanade. Poznati novinar i ocjenjivač vina, Ivo Kozarčanin, u ime vinara sudionicima je predstavio: Erdutski vinogradi Graševina vrhunska 2020, Krauthaker Graševina Mitrovac 2021, Iločki podrumi Chardonnay vrhunski 2021, Enosophia Frankovka Miraz 2018, Kutjevo Maximo Nero 2017, Belje Goldberg Red 2019, Vina Papak Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015 i PP Orahovica Martin Albus Graševina ledena berba 2018.


Izdvojeno

Reci što misliš!