U cvjetovima peršina postoje sjemenke koje sadrže peršinovo ulje, a ono u sebi ima apiol i miristicin
Znate li koja je biljka proglašena otrovnom biljkom 2023.? Dobri
stari peršin, prenosi
Danas.hr. Makar ga religiozno stavljamo u juhu, jedemo ga uz
ribu, posipamo po rižotu, i pritom vjerujemo da se hranimo
vitaminom C i željezom, premda su napisane tisuće članaka o
njegovom antioksidativnom djelovanju i tome da je eliksir za
bubrege, sada je proglašen otrovnim. I to ne od bilo koga, nego
od strane njemačkog botaničkog vrta Wandsbek.
U cvjetovima peršina postoje sjemenke koje sadrže peršinovo ulje,
a ono u sebi ima apiol i miristicin. Apiol se u povijesti
koristio u abortivne svrhe, a u velikim je količinama kancerogen.
Miristicin pak može utjecati na središnji živčani sustav, ali
peršin možete nastaviti jesti mirne duše jer, da biste se
otrovali, morali biste jesti cvjetove, i to u ogromnim
količinama.
Što je istina, pitano je nutricionista Branimira
Dolibašića.
“Teško da mogu pronaći u njegovim spojevima razloga da ga stavimo
na vrh, na top listu najotrovnijih. On može biti štetan. Ljudi
koji piju lijekove koji služe za razrjeđivanje krvi i budući da
zadrže iznimno visoku količinu vitamina K koji može biti u
neželjenoj interakciji s takvim lijekovima, vrijedi biti oprezan.
Ali kada dugoročno gledamo njegovu korist svježi list peršina
fenomenalan je izvor vitamina C, on je dobar za oči jer sadrži
karatonaide i unutra su još dva pigmenta koji su jako korisni za
zdravlje oka, kaže nutricionist.