azov za proizvođače

Još jedan porast cijena: Poskupljuje i svinjetina

Davor Javorović/PIXSELL

Hrvatski svinjogojski sektor predstavlja važan segment u ukupnoj vrijednosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje s udjelom od otprilike 25 posto u 2020. godini

Rast cijena svinjskog mesa sada je očit i u hrvatskim
dućanima, nakon što su posljednjih mjeseci u zemljama EU-a zbog
rata u Ukrajini cijene svinjetine bile rekordno niske, piše

RTL
. Europska unija još uvijek nije u mogućnosti predvidjeti
koliko će u budućnosti rasti cijene svinjskog mesa zbog izuzetno
neizvjesne trenutne situacije na svjetskom tržištu, ali je sasvim
izvjesno da se definitivno očekuje cjenovni šok.

Očekuje se skori rast cijena radi opstanka sektora na tržištu,
budući je cijena inputa globalno veoma porasla i sadašnja je
proizvodnja neodrživa. Strahuje se od daljnjih posljedica i
utjecaja na tržište zbog rata između Rusije i Ukrajine koji će se
najviše odraziti na povećane troškove hrane za životinje, ali i
na cijene energenata, goriva i drugih ulaznih troškova. Zaključak
je to sa sastanaka Grupe za civilni dijalog za proizvode
životinjskog podrijetla – Radna skupina za “Svinjsko meso”
Europske komisije, na kojoj su sudjelovali i predstavnici
Hrvatske poljoprivredne komore.

”Cijena svinjetine se u EU počela oporavljati tek krajem 2021.
godine, te se snažniji rast očekuje krajem prvog i početkom
drugog kvartala 2022. godine. Projicirani rast cijena u 2022.
godini u odnosu na 2021. godinu iznosi otprilike 13 posto, ali i
to se može smatrati relativno konzervativnom procjenom s obzirom
na ukrajinsku krizu i volatilnosti na tržištima koje ju prate,
stoga bi rast cijena svinjskog mesa do kraja 2022. godine na
zajedničkom tržištu mogao biti daleko snažniji”, priopćeno je
nakon sastanka iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Na sastanku je zaključeno kako je budućnost sektora
veoma neizvjesna te predstavlja veliki izazov
za sve proizvođače, ali se smatra kako je ovo i prilika
da se u budućnosti razviju bolji uvjeti za proizvodnju svinjskog
mesa, ali i općenito za razvoj boljih uvjeta za stočarsku
proizvodnju.

Hrvatski svinjogojski sektor predstavlja važan segment u ukupnoj
vrijednosti hrvatske poljoprivredne proizvodnje s udjelom od
otprilike 25 posto u 2020. godini. Potrošnja svinjskog mesa po
glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi otprilike 50 kg, što je
daleko više od ostalih vrsta mesa. Stupanj samodostatnosti
vlastite proizvodnje svinjskog mesa u istom razdoblju iznosi
otprilike 65 posto, ali zbog svih trendova očekuje se daljnji
pad.

”Za 2021. godinu još nisu objavljeni službeni podaci, ali se
očekuje pad broja svinja za otprilike 2 posto na godišnjoj razini
u RH. Takva procjena može se i donekle smatrati konzervativnom s
obzirom kako se sektor u navedenom razdoblju suočio sa brojnim
problemima poput rasta cijena osnovnih inputa i rekordno niskim
cijenama mesa na zajedničkom tržištu. U 2022. godini se očekuje
daljnji trend pada broja svinja u RH iz sličnih razloga, samo što
bi procijenjeni pad broja svinja od 3,25 posto mogao biti i veći
od predviđanja ukoliko se trenutne volatilnosti na tržištima
energenata i osnovnih inputa ne stabiliziraju”, objavljeno je iz
HPK.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari