Vijesti / Ostalo

Hrvati ne mogu bez kave

Okreće se ogroman novac: Kava za van iz automata zamijenila je kafiće, ali bez ikakvih poreza i inspekcija

U svakom zlu neko dobro. Tako je korona zatvorila ugostiteljske objekte, ali je zbog nje procvao posao sa samoposlužnim aparatima za kavu

Hrvati se omiljenog toplog napitka ne odriču. Ako ne može kava iz kafića, može iz aparata.

Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite odlukom zatvorio ugostiteljske objekte, uslugu posluživanja kave preuzeli su oni koji raditi mogu, a to su pekare, benzinske postaje, kiosci i javni aparati za kavu. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Procjenjuje se da samoposlužnih cafe aparata u Hrvatskoj ima oko 20 000. Svaki od njih dnevno može proizvesti od 100 do 200 kava po prosječnoj cijeni od 3 kune dok je nabavna cijena oko 1 kune po kavi.

Dakle, za 3 milijuna kava dnevno potroši se oko 9 milijuna kuna koji prolaze potpuno ispod poreznog radara i ostaju u rukama vlasnika aparata. Nema fiskalizacije, poreza na potrošnju i gotovo bez troška radne snage, a sirovina je uvozna. 

To je naljutilo ugostitelje jer, kažu, oni uz sve higijenske standarde ne mogu posluživati kavu za vani kroz prozor kafića dok se kava iz aparata poslužuje bez ikakve kontrole.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak kaže kako to nema smisla: "Nema nikakve logike di imamo perilice, dezinfekcijska sredstva, mi smo obučeni po tim nekim higijenskim uvjetima mi ne možemo usluživat, a paralelno samoposlužni aparati mogu funkcionirat kako funkcioniraju."

Medak je ukazao na to Stožeru zatraživši da im dozvole isporuku kave za van. Očekuje da će se pozitivno ocijeniti da kafići mogu preko prozora raditi kavu za van. Također očekuje da se terase stave u funkciju jer, kako kaže, nitko se ne zaražava vani. 

Što će Stožer reći na ove prijedloge, vidjet ćemo, ali građani nemaju dileme: bez kave se ne može, a kafići bi trebali ostati otvoreni.


Izdvojeno

Reci što misliš!