U svakom zlu neko dobro. Tako je korona zatvorila ugostiteljske objekte, ali je zbog nje procvao posao sa samoposlužnim aparatima za kavu
Hrvati se omiljenog toplog napitka ne odriču. Ako ne može kava iz
kafića, može iz aparata.
Nakon što je Nacionalni stožer civilne zaštite odlukom zatvorio
ugostiteljske objekte, uslugu posluživanja kave preuzeli su oni
koji raditi mogu, a to su pekare, benzinske postaje, kiosci i
javni aparati za kavu.
Procjenjuje se da samoposlužnih cafe aparata u Hrvatskoj ima oko
20 000. Svaki od njih dnevno može proizvesti od 100 do 200 kava
po prosječnoj cijeni od 3 kune dok je nabavna cijena oko 1 kune
po kavi.
Dakle, za 3 milijuna kava dnevno potroši se oko 9 milijuna kuna
koji prolaze potpuno ispod poreznog radara i ostaju u rukama
vlasnika aparata. Nema fiskalizacije, poreza na potrošnju i
gotovo bez troška radne snage, a sirovina je uvozna.
To je naljutilo ugostitelje jer, kažu, oni uz sve higijenske
standarde ne mogu posluživati kavu za vani kroz prozor kafića dok
se kava iz aparata poslužuje bez ikakve kontrole.
Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin
Medak kaže kako to nema smisla: “Nema nikakve logike di
imamo perilice, dezinfekcijska sredstva, mi smo obučeni po tim
nekim higijenskim uvjetima mi ne možemo usluživat, a paralelno
samoposlužni aparati mogu funkcionirat kako funkcioniraju.”
Medak je ukazao na to Stožeru zatraživši da im
dozvole isporuku kave za van. Očekuje da će se pozitivno
ocijeniti da kafići mogu preko prozora raditi kavu za van.
Također očekuje da se terase stave u funkciju jer, kako kaže,
nitko se ne zaražava vani.
Što će Stožer reći na ove prijedloge, vidjet ćemo, ali građani
nemaju dileme: bez kave se ne može, a kafići bi trebali ostati
otvoreni.