B.a.b.e VS Osječko – kome smeta bećarac?

Udruga B.a.b.e danas je putem medija izrazila nezadovoljstvo, prema njihovim riječima, seksističkim reklamama Osječkog piva. Odgovor na to potražili smo u Pivovari.

Udruga B.a.b.e danas je putem medija izrazila nezadovoljstvo, prema njihovim riječima, seksističkim reklamama Osječkog piva. Odgovor na to potražili smo u Pivovari.

‘Mala moja, dobro si mi sjela, čim te uzmem orosiš se cijela’, ‘Kad sam kući zabijem u trenu, al’ slađe je na tuđem terenu’, ‘Mala moja, prirodno se nosi, nikad svoju livadu ne kosi’ ili, na primjer, ‘Mojoj snaši bolji sam neg’ Messi, svako večer hat-trick mi se desi’ za B.a.b.e su, na čelu sa Sanjom Sarnavkom, kršenje zakona zbog seksističkog i ponižavajućeg prikazivanja žena.

Za tportal Sarvaka je rekla kako su zatrpani mailovima nezadovoljnih građana, a iste su uputili da svoje nezadovoljstvo izraze prema Pivovari i to na na način da bojkotiraju Osječko pivo.

[span class=attention]Sporne reklame i više o kampanji pogledajte OVDJE.[/span]

Nakon toga odgovor smo potražili u Pivovari čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

Priopćenje Pivovare vezano uz kampanju “Bećarac”

[blockquote]Poštovana,

vezano uz Vaš upit o kampanji Osječke pivovare i medijskim navodima o potencijalnom bojkotu Osječkog piva zbog seksističkih reklama prosljeđujemo naš odgovor :

Bećarac povezuje sve važnije vrline slavonskog mentaliteta – veselje, pjesmu, slavlje, erotičnost i humor.

Iako je bećarac jedan od zaštitnih znakova Slavonije prepoznatljiv je i omiljen i među ne-Slavoncima.

Cilj je bio lansirati jednostavnu, pamtljivu i prije svega šaljivu komunikacijsku platformu, koja je nedvojbeno slavonska, ali razumljiva i ostatku Hrvatske.

Za napomenuti je da je Ministarstvo kulture RH bećarac, kao tradicionalnu formu i neizostavan dio današnje tradicijske kulture Slavonije, Baranje i Srijema, uvrstilo na listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Sukladno definiciji Ministarstva kulture RH bećarac je ,citiramo,”vokalni odnosno vokalno – instrumentalni napjev veselog i vedrog teksta, najčešće prožet alegorijama i metaforama…”, odnosno ”Bećarac je deseteračka glazbena vrsta u kojoj se na određeni melodijski obrazac i njegove brojne inačice pjevaju po sadržaju veoma različiti deseterački dvostihovi, najčešće ljubavni i metaforično erotski; hvale se vlastite vrline, ljepota, sposobnosti, imovno stanje, izruguju se neistomišljenici i suparnici, prkosi se i inati.”

Stoga izričito kako naša namjera ni u kom slučaju nije bila plasirati neprimjerene poruke u javnost, već, koristeći šaljivu formu bećarca, dati naglasak na slavonski lokalni identitet i originalnost ukorijenjene u hrvatski tradicionalni kolorit,što inače i krasi Osječko pivo kao prepoznatljivi slavonski pivski brand.[/blockquote]

Pogledajte: Bećarac pod zaštitom Unesco-a

Tekst: SiB.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari