Bubalo: Pokazali smo komisiji, Osijek je pravi europski grad

Žiri za natjecanje Zlatni cvijet Europe obišao je Osijek i izrekao svoje mišljenje o hortikulturnoj uređenosti našeg grada, o suživotu urbanog i zelenog života, o odnosu prema prirodi općenito.

Žiri za natjecanje Zlatni cvijet Europe obišao je Osijek i izrekao svoje mišljenje o hortikulturnoj uređenosti našeg grada, o suživotu urbanog i zelenog života, o odnosu prema prirodi općenito.

No ni jednom naznakom nisu u petak nakon sedmosatnog obilaska dali otvoreno naslutiti kakvi su naši izgledi za jedno od tri odličja. To je, doduše, i za očekivati jer Osijek je grad koji je otvorio ovogodišnje natjecanje. Komisija je nakon zadržavanja u subotu prijepodne u našem gradu produžila prema našim konkurentima u Austriji i Sloveniji.

Do rujna, za kada je predviđeno proglašenje pobjednika, žiri će pregledati 14 gradova, a Osijek je jedini grad iz države koja nije članica EU-a. Dvanaesteročlanu komisiju cijeli je dan pratila jednakobrojna skupina domaćina koju je predvodila Danijela Lovoković, zamjenica osječkog gradonačelnika. Ona je kao pravi domaćin goste pozvala da se u Osijek vrate na godišnji odmor. Uz nju bio je Milan Kamenko, pročelnik gradskog komunalnog odjela, i Saša Uranjek kao direktor Turističke zajednice grada Osijeka.

“Ono što je za pohvalu jest da smo osigurali dobar program, da smo im imali puno toga za pokazati i da naš grad ima potencijale koji se mogu vrednovati. Dali su nam zaključno puno pohvala, ali neovisno o njihovoj konačnoj ocjeni, ovo je nešto što je razlog da mi zbog sebe nastavimo ovakvu priču oko zelenog Osijeka”, rekao je Uranjek.

Sličnog je razmišljanja i Tatjana Elez iz Unikoma, gradske komunalne tvrtke koja je u pripremnom dijelu odradila najveći dio posla.

“Osim što smo se pohvalili našim zelenim javnim površinama, pokazali smo im i suradnju s ekoškolama i vrtićima te da pratimo europske trendove u gospodarenju otpadom, što, uostalom, i dokazuje uključenost u nekoliko projekata financiranih iz EU fondova”, istaknula je Elez.

Darko Mrkonjić, ispred udruženja osječkih turističkih vodiča, žiriju je kroz povijesne činjenice objasnio zašto je Osijek s pravom dio europske civilizacije. Vrlo agilan član osječkog tima, ali i glavni animator dobrog raspoloženja, posebice u trenucima kada se s puno neizvjesnosti očekivalo izvješće žirija, bio je Grgur Marko Ivanković, ravnatelj Muzeja Slavonije.

No zaključnu ocjenu, ono što je Osijek i osječki tim učinio, dao je prvi čovjek grada, gradonačelnik Krešimir Bubalo.

“Posebno sam zadovoljan našim sugrađanima koji su osjetili da se borimo za nešto što nam je važno. Nastojali smo stoga članove žirija što više provesti našim gradom da osjete kako se ovdje živi. Vrlo su ga detaljno pregledali. Nadamo se da ćemo u rujnu i dobiti neku od nagrada. No u svakom slučaju želimo živjeti u jednom lijepom europskom gradu, a to Osijek svakako jest. Upravo smo to komisiji i pokazali”.

[blockquote]Ivan Štark

Iako to nije službeno rečeno, saznajemo da su članovi žirija bili posebno impresionirani viđenim u Centru za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”. Osim dobrodošlice, programa i darova koje su im pripremili štićenici tog centra, žiri je bio iznenađen informacijom kako su usluge tog centra za njezine polaznike posve besplatni. Jedan od članova komisije konstatirao je kako bi to značilo da je taj centar stoga zaslužio jedanaest od mogućih deset bodova![/blockquote]

Tekst: Dario Kuštro ( www.glas-slavonije.hr)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari