Izabran Osječki kolač – zrnati kolač sa šljivama

Zrnati kolač sa šljivama novi je Osječki kolač koji će od sada biti dio gastronomske ponude osječkog ugostiteljstva.

 

Zrnati kolač sa šljivama novi je Osječki kolač koji će od sada biti dio gastronomske ponude osječkog ugostiteljstva.

Riječ je o projektu koji je Udruženje obrtnika Osijek kandidiralo prema Ministarstvu turizma te za to dobilo bespovratna sredstva, a čija je finalna večer donijela pobjednicu, Osječanku Maju Horvat.

Njezin je kolač, nakon iscrpnog kušanja čak 24 kolača koliko ih je pristiglo na natječaj, oduševio zahtjevan žiri te s najvećim brojem bodova odnio titulu prvog Osječkog kolača.

“Zahvalna sam šogorici koja me nagovorila da se prijavim i napravim kolač koji inače u kućanstvu vrlo često pripremam. Kako je uvjet za Osječki kolač bila šljiva, nije mi bilo teško napraviti zrnati kolač i to s jednostavnom pripremom koji se inače može spravljati i s višnjama, odnosno kompotom od šljiva, kao i sa svježim šljivama. Oduševljena sam i ni najmanje nisam očekivala pobjedu jer su svi ovi kolači vrlo ukusni”, rekla je pobjednica Maja Horvat koja je uz priznanje Udruženja primila i novčanu nagradu od 2.000 kuna.

[span class=attention]Osijek je grad piva, kave i kolača[/span]

Drugo i treće mjesto s istim brojem bodova podijelili su Nada Sentivanac i Gordana Stević, a zanimljivo je da će se konačni rezultati natječaja znati tek za dva dana! Naime, prema pravilima natječaja, uz uvjet da u kolaču bude plava šljiva, kolač također mora biti održiv tri dana. Sudeći prema oduševljenju kako žirija koji su, između ostalih, činili predstavnici Udruženja, Sekcije ugostitelja i slastičara, Turističke zajednice, Ugostiteljsko-turističke škole, Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka i trgovačkog ugostiteljskog društva, tako i okupljenih kandidata, svi su se kolači pokazali vrlo ukusnima, što je još jedan dokaz da su sve kandidatkinje, rečeno je prilikom uručenja nagrade, prave majstorice u izradi autohtonog slavonskog kolača. Nagrade je uručila Marija Volinek Štrekelj, predsjednica Udruženja obrtnika Osijek.

Tekst: M.Mihelić (Glas Slavonije)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari