U planu osvjetljavanje bastiona i zidina oko Tvrđe


Na proteklom Gradskom vijeću pokrenuta je inicijativa o osvjetljavanju bastionsku kule i zidina oko Tvrđe.

Na proteklom Gradskom vijeću vijećnik Karlo Šatvar iznio je inicijativu o osvjetljavanju bastionsku kule i zidina oko Tvrđe.

– Nažalost u prošlosti nismo imali sreće da se sačuvaju kompletne zidine oko Tvrđe, ali smatram kako postojeće trebamo osvjetliti. Na taj način s lijeve obale Drave bi se pružala fantastična slika na Tvrđu, a dobili bismo još jedan odličan motiv za razglednice Osijeka i sliku koju šaljemo u svijet – rekao je vijećnik Šatvar.

Dogradonačelnica Danijela Lovoković ujedno i članica Agencije za obnovu Tvrđe otkrila je kako postoje takvi planovi.

– Prva faza je osvjetljavanje Vodenih vrata. Ishodili smo lokacijsku dozvolu i sad je na redu izrada Glavnog projekta. Nakon toga idemo s planiranjem ambijentalne rasvjete na Bastionu i oko zidina. Procjenjujemo kako projekt košta 700  do 800 tisuća kuna, a zajedno bi ga financirale Agencija za obnovu Tvrđe i Grad Osijek – rekla je dogradonačelnica Lovoković.

[blockquote] RUŠENJE ZIDINA

Utvrda je imala četvora vrata: Nova (južna), Vodena (sjeverna), Carska (istočna) i Valpovačka (zapadna). Od četiri ulaza u tvrđavu do danas je ostao samo jedan – sjeverni, Vodena vrata. U vratima se nalazi spomen-ploča graditelju osječke tvrđave generalu Johannu Stephanu von Beckersu. Vjeruje se da je njegovo tijelo zazidano s vanjske strane bedema.

Tijekom vremena vojno se značenje osječke tvrđave smanjivalo, a naročito nakon odluke cara Josipa II. iz 1783. kojom se vrhovno zapovjedništvo vojske za Slavoniju i Srijem preselilo u Petrovaradin.

Zbog brzog razvoja ratne tehnike i skupog održavanja postojećih vojnih objekata, krajem 19. i početkom 20. stoljeća tvrđava je postala neprikladna za vojsku. Osim toga, osječka javnost i gradska uprava zahtijevali su rušenje tvrđavskih zidina jer su one ometale gospodarski razvoj Tvrđe i prometno povezivanje Gornjeg i Donjeg grada. Rušenje tvrđavskih zidina započelo je 1923. i trajalo do 1926. Tako su do danas ostali očuvani samo dijelovi 1. (Karlovog) i 8. (Eugenijevog) bastiona s vodotornjem.

[/blockquote]

Tekst: SiB.hr

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari