Promenadom nećemo šetati sve do 2016. godine?!

Počnu li radovi na izgradnji novog, sjevernog kanalizacijskog kolektora, kako najavljuju u Vodovodu Osijek, sredinom sljedeće godine, čini se da ćemo posljednju kavu na ovakvoj osječkoj promenadi popiti ovog ljeta.

Počnu li radovi na izgradnji novog, sjevernog kanalizacijskog kolektora, kako najavljuju u Vodovodu Osijek, sredinom sljedeće godine, čini se da ćemo posljednju kavu na ovakvoj osječkoj promenadi popiti ovog ljeta.

Naime, radovi na projektu, koji će se finacirati iz fondova EU, a procjenjuju se na 80 milijuna kuna, odvijat će se na potezu od Ribarske ulice do Donjega grada, i to dužinom od 5,5 kilometara, a prva faza trebala bi početi u lipnju 2013., i to upravo na trasi od Ribarske do spomenika Picassu. Ti radovi podrazumijevaju potpuno raskopavanje šetnice i otvaranje gradilišta, na kojem će se raditi, kako kažu u Vodovodu, u gotovo nemogućim uvjetima. Recimo i da je rok za završetak cijelog projekta čak tri godine, što bi moglo značiti da promenadom nećemo šetati sve do 2016. godine.

No, u Vodovodu i Gradu tvrde da je oko cijelog projekta pozitivno ozračje te panike oko pretvaranja promenade u gradilište nema, jer će Osijek puno više dobiti.

Znamo da Osječani ne vole tucanik i prašinu, ali riječ je o projektu nakon kojega će dobiti novu promenadu, jer će se raditi novi opločnjaci i hortikultura te nova vizura šetnice, za što će Grad raspisati natječaj. Donjogradsko šetalište će se potpuno renovirati i proširiti – najavljuje Ljubomir Novoselić, direktor Vodovoda.

Recimo da će se novi kolektor postavljati ispod promenade do “Picassa“, a potom se penje na zelenu površinu sve do Tvrđe te prolazi ispod donjogradske šetnice i završava kod vojarne Riječne ratne flotile. Kolektor će biti promjera do dva metra, a osim kanalizacijskih cijevi renovirat će se i kišni preljevi. Riječ je o projektu za koji se 72 posto sredstava dobiva bez povrata, a 28 posto iz tzv. nacionalne komponente. Vodovod i Grad Osijek trebaju sufinancirati samo osam posto projekta.

Projekt je gotov, a očekujemo da ove godine dovršimo tender. Tako bi se nagodinu išlo u raspisivanje natječaja te bi se negdje u lipnju krenulo u radove – zaključio je Novoselić.
[blockquote]Novi kolektor prati proširenje grada

Iako je postojeći kolektor, koji se proteže ispod Kapucinske ulice, ispravan, glavni razlog za gradnju novog kolektora potreba je za povećanjem kapaciteta. “Postojeći kolektor nedovoljnog je kapaciteta za slučajeve jačih oborina. Naime, razvoj grada mora biti popraćen i razvojem komunalne infrastrukture. Tako se, ako planiramo proširenje grada i gradnju novih zgrada, mora regulirati i oborinska odvodnja”, poručuje Novoselić.[/blockquote]

Tekst: Nefreteta Z.EBERHARD (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari