Fijaker osječkim ulicama vozi do kraja ljeta

Zahvaljujući suradnji Grada Osijeka, Turističke zajednice i Povijesne udruge Hrvatski sokol, na ulice Osijeka vratila se tradicija koja je stara najmanje stoljeće i pol - fijaker s konjskom zapregom.

Zahvaljujući suradnji Grada Osijeka, Turističke zajednice i Povijesne udruge Hrvatski sokol, na ulice Osijeka vratila se tradicija koja je stara najmanje stoljeće i pol – fijaker s konjskom zapregom.



U starim ljetopisima može se pronaći podatak kako su takve kočije, koje su simbolizirale gradski duh i kulturu Osijeka, imale čak i vozni red utvrđen daleke 1879. godine. Istina, građani se fijakerom s konjskom zapregom mogu tijekom godine provozati bar jednom mjesečno, svake prve subote za Sajma antikviteta u Tvrđi koji organizira Glas Slavonije, ali sada im je to omogućeno ipak nešto redovitije, na relaciji od osječke konkatedrale do Tvrđe.

Kako to izgleda i kakva su iskustva vozača fijakera, provjerili smo i sami – od središta grada do Tvrđe vozio nas je 36-godišnji Siniša Deže.

[span class=camera] VIDEO: Fijaker se vratio na osječke ulice [/span]

Ovaj fijaker je četverosjed i vlasništvo je Turističke zajednice. Konji su vlasništvo našeg obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva ‘Deže’ iz Laslova. Imamo sedam konja na farmi, a organiziramo i školu jahanja. Konje ćemo mijenjati iz petka u petak, a sada nas trenutačno vuku kobila Sjena, po vrsti medasti sivac, te dorat Jadran. Jadranu je ovo prvi put da vuče fijaker, a za sada se dobro ponaša. Jedan petak vozit ću ja, a drugi petak dečki iz Hrvatskog sokola“, priča Siniša, a društvo nam pravi i njegov suradnik, također Siniša, ali Hegeduš.

Ističe kako fijaker osječkim ulicama povremeno, prema potrebi, vozi već dvije godine, pa ima dovoljno iskustva.

Iako smo već toliko prisutni, većina građana je još iznenađena kada nas vidi. Nisu naviknuli na fijaker na ulici…“, kaže Deže. Ističe kako, unatoč suprotnim očekivanjima, nema puno gužve zbog automobila, pa čak ni kada prolaze prilično uskom Šamačkom ulicom. “Konji se nekada uznemire, ali ih smirimo. Nikada nije bilo većih problema… Vozila nas uglavnom propuste da prođemo, ali događa se da malo ‘zapnemo’ jer neki očekuju da se maknemo i ‘blicaju’ nam, a mi ne možemo ‘u rikverc“, smješka se kočijaš. Kad je riječ o cijeni vožnje, kaže, ljudi reagiraju različito. “Neki misle da vozimo besplatno pa odustanu kada čuju da se plaća. Takva su vremena…

Nekima je cijena čak premala“, objašnjava. Ne plaši se da će ih komunalni redari kazniti ako bi konji možda obavljali nuždu po ulicama jer su to riješili posebnim vrećama koje konji nose. “Mi imamo jedini koncesiju i sve dozvole od Osječke županije i policije za obavljanje ovoga posla u Osijeku. Vjerujem da je mnogim građanima ovo zanimljiv novitet“, zaključuje.

[important title=Cijena od 10 do 25 kuna] Stajališta fijakera s konjskom zapregom su kod osječke konkatedrale, na Trgu Ivana Pavla II., te ispred zgrade Rektorata osječkog sveučilišta, dakle na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Fijaker prometuje svakoga petka od 18.30 do 21 sat, a ima dvije relacije. Kraća je na potezu konkatedrala – Kapucinska – Lučki prilaz (kraj Hotela Osijek) – Šamačka – Ribarska – Trg Ante Starčevića – Trg Ivana Pavla II., a cijena vožnje po osobi iznosi 10 kuna. Na dužoj relaciji, Tvrđa – promenada – Ulica Vjekoslava Hengla – Europska avenija – Tvrđa, vožnja u pravilu stoji 100 kuna, odnosno po 25 kuna za svaku od četiri osobe.[/important]

Tekst: T. Levak (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr (arhiva)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari