Tijekom najvećih vrućina umirovljenici se uzdaju u Božju pomoć

Apeliramo na građane, posebice one starije životne dobi, ali i sve kronične bolesnike, da u vremenu od 11 do 17 sati ne izlaze van!

Apeliramo na građane, posebice one starije životne dobi, ali i sve kronične bolesnike, da u vremenu od 11 do 17 sati ne izlaze van!

Uputa je to koja se proteklih dana naglašava u svim medijima, no vijest da su moždani udari ovih dana puno češći, posebice u starijih osoba, nije uplašila ni prodavače na tržnici, ali ni starije kupce koji su ondje uobičajeno najbrojniji. Obišli smo tržnicu, temperatura je bila tek nešto niža od četrdeset stupnjeva a ondje smo zatekli brojne starije sugrađane. Među njima je i Josip Živić, koji kaže da na tržnicu dolazi baš svaki dan.

Imam naviku odlaziti na tržnicu i to mi je ritual koji ne propuštam. I danas sam bio i kupio sam kilogram breskvi, a budući da se osjećam dosta vitalan, ne strahujem da će me udariti kap ili da ću pasti u nesvijest. Idem biciklom i za sada nemam nikakvih problema“, iskreno je ispričao 78-godišnji Živić.

Od mogućih posljedica na zdravlje ne strahuje ni njegova vršnjakinja Nevenka Josipović, koja na tržnici prodaje samo dvije-tri vrste povrća i, kako kaže, iz udaljene Strossmayerove, gdje živi, svaki dan dolazi pješice i kući se vraća u najgore vrijeme, oko 13 sati. Od dehidracije se čuva uz bočicu vode i priznaje da je srčani bolesnik, no o uputama o zadržavanju u zatvorenom prostoru ne razmišlja i nada se da će, kako kaže, preživjeti i ovo ljeto.

Kako mi Bog da, tako će biti. Čak mi je prije, dok sam bila mlađa, na suncu bilo lošije i mantalo mi se. Sad, što sam starija, sve mi je bolje i nadam se da neću završiti u vozilu Hitne pomoći, koju svakodnevno čujem iz kuće, ili među mrtvima, koje svakodnevno gledam na osmrtnicama. Istina je da sam srčani bolesnik, ali ne dam se i sigurno se neću zatvoriti u kuću tijekom ljeta. Ovdje zaradim pokoju kunu, koja mi dobro dođe“, kaže Nevenka, dodajući da se do kuće ipak drži koliko-toliko hladnije strane ulica.
[blockquote]Štite povrće (koliko mogu)

Ovih dan radimo skraćeno, do 11.30, jer je neizdrživo! Inače kasnije odlazimo s tržnice, a sad nam se i ne isplati jer je kupaca manje, vjerojatno se rashlađuju u trgovačkim centrima. Kaže to Petar Zolota, prodavač s tržnice koji svoju robu od vrućine štiti prskajući ju vodom, kako kaže, i voće, a posebice povrće, jer samo tako može opstati. “Bez osvježenja vodom sve bi usahnulo do 8 sati. I nama je teško, hladi nas tek mali ventilator ovješen o tendu i koliko-toliko rashladi ovaj prostor. No i dalje je katastrofalno vruće, a za dva sata ni sam ne znam koliko popijem vode”, ispričao je Zolota.[/blockquote][blockquote]Potrošnja struje veća za 10 posto

Pri porastu vanjske temperature od samo četiri stupnja, potrošnja struje na osječkom području poraste za 400.000 kWh, napominju u Elektroslavoniji. Tako je dnevna potrošnja struje na 35 stupnjeva Celzijevih iznosila čak 3.076.000 kWh, a pri 31 stupnju 2.630.000 kWh. “Primjetan je porast opterećenja i potrošnje električne energije na cijelom području Elektroslavonije. Najveća je u večernjim i ranoposlijepodnevnim satima, kada je dnevna temperatura i najviša. Uzrok nisu samo klima-uređaji nego i veća potrošnja hladnjaka, zamrzivača i ventilatora, koje svakodnevno više upotrebljavamo. Opterećenje cijelog sustava posljednjih je dana veće za pet do deset posto”, objašnjava Viktor Klarić, direktor Elektroslavonije.[/blockquote][blockquote]Dnevno 36.000 kubika vode

Iako ovih dana živa u termometru u Osijeku ponovno doseže gotovo 40 Celzijevih stupnjeva, potrošnja vode na osječkom području je – smanjena. “U prvoj polovini srpnja, dok je još grad bio u ‘punom pogonu’, dnevno se u prosjeku trošilo više od 40 tisuća prostornih metara vode. No, već krajem prošloga mjeseca to je smanjeno, a sada je ta potrošnja došla na razinu 35-36 tisuća kubika dnevno. Po tome se vidi da su ljudi uglavnom na godišnjem odmoru, i to izvan Osijeka, a tako će ostati sve do Velike Gospe, kada ponovno očekujemo povećanje potrošnje za desetak posto. No, sustav to, naravno, može podnijeti i neće biti nikakvih problema”, kaže Ljubomir Novoselić, direktor Vodovoda. (T.L.)[/blockquote]
Tekst: Marija MIHELIĆ (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari