Veterinar: Zmije koje se pojavljuju u Dravi su potpuno bezopasne

U proteklih desetak dana brojne građane na dravskom dijelu Kopike uznemirila je pojava nekoliko zmija u vodi, posebice jer se boje za sigurnost svoje djece.

U proteklih desetak dana brojne građane na dravskom dijelu Kopike uznemirila je pojava nekoliko zmija u vodi, posebice jer se boje za sigurnost svoje djece.

“Uvijek sa svojim klincima dolazim na Kopiku, ali na dravsku obalu. No, u posljednjih tjedan dana triput sam bila svjedok da su se u plićaku pojavile zmije koje, istina, nisu velike, ali ne izgledaju nimalo bezopasno. Nadam se da nisu otrovne… Mališani su se prilično uplašili, a jednu od njih uhvatio je i nekamo odnio jedan stariji kupač. Zašto se to događa?“, pita zabrinuta Osječanka.

Jadranko Boras, veterinar zaposlen u osječkom Zoološkom vrtu, naglašava da nije riječ o otrovnim zmijama, posebno ne o riđovkama, za što su se već pojavile sumnje.

Riđovki ima na našem području, ali u dubljim i skrovitijim područjima Kopačkoga rita, a ne na javnim kupalištima. One su, srećom, prilično plašljive. Ove zmije nisam vidio, ali zaključujem da može biti riječ o ribaricama, bjelouškama ili bjelicama. Ove posljednje mogu narasti najviše, do otprilike 2, 3 metra, ali ni jedna nije otrovna ni opasna. Neće ugristi, naravno ako ih se ne napada. Tek tada mogu postati agresivne“, upozorava Boras.

Dodaje kako je njihova pojava logična jer je dravsko kupalište Kopike relativno blizu šume i šipražja, gdje obično mogu biti njihova legla.

Nedavno je vodostaj Drave bio visok, ali sada se voda počela povlačiti, nema oborina i one zbog suše odlaze hranu tražiti u vodu ili blizu nje, gdje uvijek može biti žaba, miševa, štakora… U svakom slučaju, ako ih građani primijete, neka obavijeste nadležne na kupalištu pa neka oni to riješe“, zaključuje veterinar, uz upozorenje da su za ubijanje tih zmija predviđene visoke novčane kazne.

Športski objekti imaju ljude koji odstranjuju zmije

Silvestar Vrček, upravitelj Rekreacijskog centra Copacabana u Športskim objektima, potvrđuje priču građana o zmijama.

U posljednjih mjesec dana imali smo šest ili sedam slučajeva da su nam kupači s Drave prijavili pojavu zmija. Nikada se nikome nije ništa dogodilo niti je nastala panika, ljudi se uglavnom okupe na pristojnoj udaljenosti i znatiželjno gledaju… Imamo mi svoje ljude, spasioce i nekoliko zaposlenika, koji su obučeni da odstranjuju zmije. To i činimo, a odnesemo ih nizvodno ili u obližnju šumu“, kaže Vrček.

T.Levak (Glas Slavonije)

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari