VIDEO: Slavonskim specijalitetima do najlošijih prehrambenih navika

Stanovnici istočne Slavonije imaju najlošije prehrambene navike u Hrvatskoj, podatci su to Ministarstva zdravstva.

Stanovnici istočne Slavonije imaju najlošije prehrambene navike u Hrvatskoj, podatci su to Ministarstva zdravstva. A kakve to štetne posljedice ima za zdravlje Slavonaca i kako promijeniti ovu lošu statistiku pogledajte u prilogu Antonije Tomasović.

Mnoge i ne čudi što upravo Slavonci imaju najlošije prehrambene navike i to prvenstveno zahvaljujući tradicionalnoj prehrani, koja se prije svega sastoji od uglavnom masne, teške i slane hrane, među koju svakako spadaju, kulen, kobasica, sarma, čobanac.

No, pomoći ima čak i ako se tradicija nastavi, naime, ovu hranu Slavonci i dalje mogu nastaviti jesti, ali rjeđe nego do sada i u smanjenim količinama. U protivnom posljedice za zdravlje mogu biti kobne. Naime, čitav niz bolesti povezan je upravo s prevelikom konzumacijom hrane, odnosno pretilošću, a upravo većina tih bolesti vrlo uspješno može se prevenirati.

A i nakon što dođe do bolesti, njeni simptomi mogu se ublažiti ako se prihvati zdrav način življenja.

[span class=camera]VIDEO: Hrvati sedmi u svijetu po debljini[/span]

No, nije važno samo smanjiti obroke i primjerice masnu slaninu zamijeniti primjerice obrokom od povrća, već je, a kako bi se živjelo zdravo i tako spriječile brojne bolesti biti tjelesno aktivan.

I ono najvažnije nakon što se odluči smanjiti kilograme, i to smanjenjem unosa hrane i povećanom fizičkom aktivnosti, važno je znati da se do željenih rezultata neće brzo stići.

Naime, nitko kilograme nije dobio preko noći, pa ih tako ne može ni skinuti. Stoga je važno, kao i kod većine stvari u životu biti strpljiv i dosljedan i rezultati zasigurno neće izostati.


Tekst i video: STV

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@sib.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari